KıbrısManşetSiyaset

Bugün sandık başındayız

Ülke genelinde kurulan 768 sandıkta, 208 bin 236 seçmen sandık başına giderek, önümüzdeki 4 yıl boyunca görev yapacak olan belediye başkanı, meclis üyeleri, muhtar ve ihtiyar heyeti üyelerini seçecek

Ülke genelinde kurulan 768 sandıkta, 208 bin 236 seçmen sandık başına giderek, önümüzdeki 4 yıl boyunca görev yapacak olan belediye başkanı, meclis üyeleri, muhtar ve ihtiyar heyeti üyelerini seçecek. Kıbrıs Türk halkı, 18 belediye başkanı, 220 belediye meclis üyesi, 240 muhtar ve 960 ihtiyar heyeti üyesini belirlemek üzere bir kez daha sandık başında.

18 BELEDİYELİ İLK YEREL SEÇİM

5 Aralık’ta başlayan propaganda süreci dün itibariyle sona erdi. Bugün ülke genelinde seçmenler; 18 belediye başkanını, 220 belediye meclis üyesini, 240 muhtarı ve 960 ihtiyar heyeti üyesini belirleyecek. 4 yılda bir yapılan ve bu yıl Haziran’da yapılması gereken ancak belediyeler reformu olarak nitelenen yasa değişikliğinin Meclis’ten geçirilmesi için ertelenen yerel seçim, belediye sayısının 28’den 18’e düşürülmesinin ardından yapılacak ilk seçim oluyor.

3 MİLLETVEKİLİ BELEDİYE BAŞKANI ADAYI

Yerel Kuruluş Organları Genel Seçimi’nde 18 belediyede toplam 67 aday, başkanlık için yarışıyor. Belediye başkanı adaylarından 61’i erkek, 6’sı kadın iken, halen milletvekili olan 3 isim de belediye başkanlığına talip oldu. UBP Milletvekili Sadık Gardiyanoğlu ile CTP milletvekili Sıla Usar İncirli Lefkoşa Türk Belediyesi için; CTP Milletvekili Şifa Çolakoğlu ise Yeniboğaziçi Belediyesi için yarışıyor.

6 İLÇENİN BAŞKANLARININ 5’İ YENİDEN ADAY

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı TDP adayı; Girne Belediyesi Başkanı Nidai Güngördü bağımsız aday; Güzelyurt Belediyesi Başkanı Mahmut Özçınar UBP adayı; İskele Belediyesi Başkanı Hasan Sadıkoğlu UBP adayı ve Lefke Belediyesi Başkanı Aziz Kaya CTP adayı olarak yeniden seçime girerken, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter adaylığını geri çekerek, yarıştan çekildi.

HÜKÜMET ORTAKLARI SEÇİME İTTİFAKLA GİRİYOR

Hükümet ortağı partiler UBP-DP-YDP yerel seçimlere tam ittifak ile girecekken, ana muhalefet CTP 16 belediyede kendi adayını, 2 belediyede ise bağımsız adayı destekledi. Hükümet ortakları, 13 belediyede UBP adayını, 1 belediyede DP adayını, 4 belediyede bağımsız adaya destek verdi.

SEÇMEN SAYISI 4 BİN 444 ARTTI

Seçmenin sandığa gittiği son seçim olan 23 Ocak 2022 Milletvekilliği Erken Genel Seçimi’nde kayıtlı seçmen sayısı 203 bin 792 iken, bu rakam 4 bin 444 artış göstererek Yerel Kuruluş Organları Genel Seçimi’nde 208 bin 236’ya yükseldi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu