DünyaGenelManşet

Bunga Bunga

80’li yıllarda turizm plajda ‘çadır kurma’ ile eşdeğerdi. Bugün ise birçok alternatifimiz var. Sağlık, kongre, gençlik, kültür, çevre ve spor turizmi aldı başını gidiyor. Uluslararası spor organizasyonu düzenleme hakkını elde etmiş ülkelerdeki 32 değişik sektör maddi ve manevi desteği görüyor, tanıtım da cabası

Bir yandan savaşlar, dış politika çıkmazları, ekonomi, trafik terörü, sağlık, eğitim, tarım, turizm ve istihdamdaki sorunlar; diğer bir yandan ise birçok köşe yazarının bu aralar sık sık kaleme aldığı atamlar, naneler ve de limonlar geyiği altında yer alan yerel seçimler ve de N’olacak bu memleketin hali! Vallahi bir bilen varsa yazsın da biz de öğrenelim. Sorunlar ha’bire kartopu misali yuvarlana yuvarlana üzerimizde patlıyor” diyen birçok televizyon yorumcusu var.

Bunlara karşılık da; “Havalar nasıl olursa olsun, sizin havanız iyi olsun” diyen bir gençliğimiz var. Çocuklar da haklı, ne’re baksalar yangın yeri, kaos, kriz ve de doğal gaz merkezli siyasete ilişkin ağzı olan konuşsun modunda yalan, dolan, sahtekârlık ve de gösteriş işleri. İşte bizim bu çiftlikte beceriksizliğimiz yanında, bilerek ve de isteyerek harcadığımız bir havayolları vardı; Kıbrıs Türk Hava Yolları’nı hep birlikte bozdur bozdur harca yaptık ve de sonunda üş-beş kuruş sakal yapabileceğimiz turizm faaliyetlerine de geri geri çaktık. E hâl böyle olunca da spor turizmi mi? “Geçiniz” denilen misâli çoktan geçtik.

Dört tarafı; bir kısmı bedava, bir kısmı ‘ücretli denizle’ çevrili bir adada yaşıyoruz. Spor ve turizm adaptasyonunda icraatımız yok. Dokuz ay güneş, bol oksijen ve müthiş doğa güzelliklerimiz var. İster dağ bisikleti, yelken kanat ve dağcılık yapın, ister yamaç paraşütü, trekking ve diğer doğa sporlarını yapabilirsiniz bildik. Mâlum coğrafya güzelliklerimizi kullanan var ama devlet olarak bir plan ve stratejimiz var mı? Yok! bu gidişle olacağı da yok.

80’li yıllarda turizm plajda ‘çadır kurma’ ile eşdeğerdi. Bugün ise birçok alternatifimiz var. Sağlık, kongre, gençlik, kültür, çevre ve spor turizmi aldı başını gidiyor. Uluslararası spor organizasyonu düzenleme hakkını elde etmiş ülkelerdeki 32 değişik sektör maddi ve manevi desteği görüyor, tanıtım da cabası.  Son dört sezondur yaklaşık 1800 küsur takım hazırlık dönemini Antalya’da geçiriyor. Düşünün her takım en az 30 turistten veya futbolcudan oluşuyor hem de kaliteli ve para harcayan turistler bunlar. Gerçi bu konuda gabak kesenimiz çok ama icraatta sınıfta kalıyoruz. Bırakın antrenman sahasını henüz rutin turistlerin su problemini çözemedi gariban turizmcilerimiz.

Sonuç mu? Geçmişte Playboy Başbakan Silvio Berlusconi ve organize ettiği Bunga Bunga partileri vardı. Bizim adam Sardinya Adası’ndaki malikânesinde ha’bire çalışırmış(!) hâlâ daha. “Bunga Bunga nedir?” diye araştırdık; Havuz başı ıslak ve de sıcak partiler(miş) açıklamasını okuduk. Neyse, “Kıbrıs’ta turizim” deyince akla ya kumarhane gelir, ya da kârhane bildik. E bizde de Bunga Bunga partileri vardır elbet, olsun da. Spor turizmini kim takar.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu