KıbrısManşetTürkiye

Çavuşoğlu: Samimiyetsizliklerini yüzlerine vurduk

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cenevre’de gerçekleşen 5+1 BM gayri resmi görüşmesinin sona ermesinin ardından açıklamalarda bulundu.

Toplantının amacı yeni bir müzakere için ortak zemin arayışı olduğuna vurgu yapan Çavuşoğlu, “Bu çerçevede BM Genel Sekreteri yeni fikirlerle tarafları bu toplantıya çağırmıştı. Toplantıda dün ve bugün Tatar egemen eşitliğe dayalı iki devletli çözüm vizyonunu güçlü bir şekilde dile getirdi, tarihi bir konuşma yaptı bizde KKTC’nin bu öneresine tam destek verdik” dedi.

RUM LİDER TAKILMIŞ PLAK GİBİ ESKİ SÖYLEMLERİ TEKRARLADI
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın masadaki kararlı duruş gösterdiğini ileten Çavuşoğlu, “Tatar’ın sergilediği kararlı duruş için huzurlarınızda teşekkür etmek isterim Rum tarafının hâkimiyeti zihniyetinin sürmesi haksız hukuksuz bir şekilde adanın tek temsilcisi olduğunu izah ettik. Eşit statü tanınırsa yeni bir sürecin başlatılabileceğini vurguladık. Yeni müzakere sürecinin iki toplum iki devlet arasında olması gerektiğini söyledik. Görüşmelerde Güney Kıbrıs Rum Yönetim lideri takılmış plak gibi eski söylemlerini tekrarladı” ifadelerine yer verdi.

ANASTASİADİS MASAYI DEVİRENİN KENDİSİ OLDUĞUNU UNUTMUŞ
Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin Kıbrıslı Türklerin egemenliğine karşı çıktığını bunu BM Genel Sekreteri Guterres’e de ilettiğini aktaran Çavuşoğlu, Rum tarafındaki samimiyetsiz tavırların ortaya konduğunu söyledi ve şunları kaydetti, “Rum tarafı egemen eşitliğe karşı çıktı, hatta Kıbrıs Türklerinin toplum olarak bile egemen eşitliği olmayacağını söyleyerek Guterres’in önerilerini kabul etmeyeceğin Guterres’in yüzüne söyledi. Kaldığımız yerden devam etme arzusunun samimiyetinin olmadığını soru -cevaplarda görmek imkanı olduk. Masayı devirenin kendisi olduğunu unutturmaya çalıştı ama biz bunu herkse ve kendisine de hatırlattık. Verdiği belgeleri inkar etmeye kalktı önüne koyduğumuzda ne yapacağını şaşırdığını gördük. Samimiyetsizliğini yüzlerine vurduk.”

RUM LİDER GÜNDEM DEĞİŞTİRMEK İSTEDİ
Federasyon teklifinin 2017’de son bulduğunu aktaran Çavuşoğlu, “ Hem ben hem Sayın Tatar federasyon defterini 2017’de kapattığımızı hatırlattık. Rum lider gündemi değiştirmek için Maraş ve Ercan Havaalanı ‘nın BM Gazimağusa limanında AB kontrolüne verilmesi gerektiğini iletti. Hidrokarbon meselesi, gelir paylaşımı meselesi önemli bir konusudur bu konuda KKTC ile Kıbrıs Türk ile hidrokarbon gelirlerini paylaşmak istemediğini açıkça belirtmiştir” dedi.

YUNANİSTAN BM’NİN ARKASINA SAKLANDI
Yunanistan’ın tavrını yorumlayan Çavuşoğlu, “Yunanistan BM kararlarının arkasına saklandı ve 50 yıldır sonuç görmeyen federasyon modelini savundu” diye konuştu.

CENEVRE TARİHİ BİR DÖNÜM NOKTASI
Öte yandan Cenevre görüşmelerinin müzakere toplantı olmadığını zemin bulunup bulunamayacağı noktasında yapılan görüşme olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, “Genel Sekreter orta yol bulunabilir mi diye zemin yokladı. Toplantıda ortak bir zemin bulunamadı. Bunun üzerine Genel Sekreter birkaç ay daha zemin yoklamaya devam etmek istediğini söyledi bizde bu kararını destekledik. Önümüzdeki süreçte sağlam duruşumuzu devam ettireceğiz. KKTC’nin egemen eşitliğe dayalı iki devletli çözüm vizyonu ve önerisine destek olmaya devam edeceğiz. Cenevre toplantısı 58 yıllık Kıbrıs meselesinde tarihi bir dönüm noktasıdır Türk tarafı egemen eşitliği kayda geçirmiştir bu aslında KKTC’nin egemenlik mücadelesidir bu mücadele Türkiye, Kıbrıs Türkeri’nin yanında olmaya devam edecekti” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu