KıbrısManşet

Çevre Mühendisleri Odası belediyelerin birleştirilmesiyle ilgili yasa önerisini değerlendirdi

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Sibel Paralik Çevre Mühendisleri Odası adına belediyelerin birleştirilmesiyle ilgili yasa önerisi hakkında basın açıklaması yaptı..

Çevre Mühendisleri Odası, Cumhuriyet Meclisinde belediyeler yasası değişiklik ile ilgili teknik komite toplantılarına odamız katılmış ve yazılı görüş belirtmiştir.

Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklama şöyle;

Odamızın verdiği yazılı görüşün öne çıkan noktaları aşağıdaki gibiydi;

Belediyelerin birleştirilmesinin, 51/95 sayılı Belediyeler yasasının kapsamlı biçimde revize edildikten sonra veya eş zamanlı olarak Cumhuriyet Meclisi’nden geçirilmesi gerekmektedir. 51/95 sayılı yasada değişiklik yapılmadan belediyecilik sektöründe “reform” yapılması uygulanabilirlik bakımından mümkün değildir.

Yerleşim birimlerinin, nüfus sayısı, birbirlerine mesafeleri, coğrafi büyüklükleri gibi ölçüler belediye oluşumu için tek etken olmamalıdır. Belediye oluşturma hakkı demokratik bir haktır ve sosyal, tarihi, kültürel veya etnik nedenlerle de ortaya çıkabilmektedir (Örneğin Luricina / Akıncılar ve Karpaz belediyeleri). Bir bölgenin coğrafi olarak geniş olması belediyecilik hizmetlerinin tümünü yapabilecek maddi olanaklara sahip olduğu anlamına gelmediği gibi, coğrafi büyüklük tam aksine dezavantaj yaratabilir. Bu nedenle öncelikli olarak düşünülmesi gereken belediyelerin kapatılması değil, yeniden yapılandırılmaları, yetki ve görevlerinin bilimsel kriterlerle göre sınırlandırılması veya genişletilmesidir. Ada ölçeği düşünüldüğünde, Odamız 6 adet ilçe belediyesinin yetkilerinin artırılmasını ve şehir belediyesi statüsü verilmesini önermiştir.

İlçe Belediyeleri, su-kanalizasyon-drenaj, katı atık yönetimi, imar, ulaşım, trafik, toplu taşımacılık gibi hizmetlerde birinci yetkili kurumlar olmalı ve bu hizmetlerle ilgili giderlerin karşılanmasına yönelik tüm vergileri toplama hakkına sahip olmalıdırlar. İlçe belediyelerinin personel yapıları diğer belediyelere göre daha nitelikli olmalıdır yani çevre mühendisi, şehir plancısı vb. teknik kalifiye kadrolara sahip olmaları gerekir.

Küçük belediyeler ise, şehir belediyelerinin meclislerinde temsil edilmeli ve şehir belediyelerinin bütçelerinden pay alarak; sokak temizliği, yerel sağlık hizmetleri yaşlı bakım, zabıta, spor-sanat-kültür, park bahçe ve turistik-sosyal tesislerin işletilmesi ile ilgili hizmetler ve ilgili vergilerin toplanmasından sorumlu olmalıdırlar.

Basından öğrendiğimiz bilgilere göre, birleştirme önerisinin yukarıdaki öneriler ve kriterler dikkate alınmadan komiteden geçirildiğidir. Bunlardan yoksun biçimde hazırlanmış yasa, belediyeler için “reform” niteliği taşımanın tam aksine var olan sorunların üzerine yenilerin eklenmesine yol açacaktır. Ayrıca ilgili kurumlarla işbirliği yapılıp gerekli altyapı çalışmaları tamamlanmadan sonuçlandırılan birleştirilmeler, su temini gibi halkın temel ihtiyaçlarının karşılanmasında da sıkıntı yaratacaktır.

Bu çalışmanın olması gerektiği şekilde; “tüm altyapısının ilgili paydaşlarla işbirliği içerisinde tamamlanmış ve mevcut mevzuatlara uygun, uygulanabilir” sonuçlanmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Buna rağmen, hali hazırda yapılmış olması gereken Belediye seçimlerini bir an önce reformu gerçekleştirmek odaklı olarak hareket edildiğini ve uygulanması sıkıntılı olarak onaylanması yoluna gidildiğini gözlemliyoruz. Vatandaşın seçme, seçilme hakkını gözetmeyen bu durum, Anayasamıza da aykırılık taşımaktadır. Bu nedenlerle yapılması gerekenin; “Belediye seçimlerinin en kısa sürede gerçekleştirilerek, reform çalışmasının seçim odaklı değil olması gerektiği şekilde tamamlanması sonrası hayata geçirilmesi” olduğu kanaatindeyiz.

Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.

Saygılarımızla,

Sibel Paralik

Başkan

Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu (a)

Diğer Haberler

Başa dön tuşu