KıbrısManşetToplum

Cezaevi doldu taştı!

Denetimsizliğin hat safhada olduğu ülkemizde, kontrolsüz şekilde artan nüfus ve suç oranlarıyla aynı oranda, Yeni Merkezi Cezaevi’nin nüfusu da ciddi şekilde arttı

Denetimsizliğin hat safhada olduğu ülkemizde, kontrolsüz şekilde artan nüfus ve suç oranlarıyla aynı oranda, Yeni Merkezi Cezaevi’nin nüfusu da ciddi şekilde arttı.


DEVRİM DEMİR


CEZAEVİ NÜFUSU BİNİ AŞTI
Yeni Merkezi Cezaevi, yüzlerce mahkûm ve tutukluya daha uygar şartlarda barındırmayı amaçlayarak hizmete açıldı fakat ülkede artan suç oranı nedeniyle kapasite yine yetersiz kaldı. Merkezi Cezaevi’nde mahkûm ve tutuklu sayısı bini geçti. 1982 yılında 175 kişiye göre inşa edilen eski cezaevi de hala suçluları barındırmaya devam ediyor. ‘Mülteci’ ve ‘Sınır ihlali’ suçlarından mahkûm ve tutuklunun bulunduğu eski cezaevi, aynı şekilde hizmete açık tutuluyor. Kapasitesinin çok üstüne çıkan yeni cezaevi ise suçlu sayısını kaldıramayacak duruma geldi. 2009 yılından bu yana uygulanan Şartlı Tahliye Tüzüğü, cezaevinin sadece yükünü azaltırken, tahliye olan mahkûmun yeri hemen doluyor.

BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU YABANCI
Uyruklara bakıldığı zaman, Merkezi Cezaevi’ndeki yabancı uyruklu öğrenci sayısının artışta olduğu öğrenildi. Derslere katılmadığı halde yabancı uyruklu kişilere öğrenci kaydı yaparak, ülkemizde yasal statü kazandırmaya çalışan birçok sözde eğitim kurumu bulunuyor. Cezaevinde, Para Kambiyo Yasası’na aykırı suçlardaki artış nedeniyle, yabancı uyruklu mahkûm ve tutuklu sayısındaki artışta dikkatlerden kaçmazken, mahkemeler her kararında devletin denetim yetkisine vurgu yapıyor.

ŞARTLI TAHLİYEYE BAŞVURU SAYISI 72
Bakanlar Kurulu kararı ile geçtiğimiz hafta Şartlı Tahliye tüzüğünde birtakım düzenlemeler yapıldı. Resmî Gazete’de yer alan karara göre, tüzüğün dördüncü maddesindeki iki fıkra değiştirildi. Bir diğer değişiklik ise ‘Taammüden Katil veya Adam Öldürme’ suçu ve ‘Taammüden Katil’ veya ‘Adam Öldürmeye Teşebbüs’ suçu işleyip mahkûm olan hükümlüleri kapsıyor. GIYNIK Gazetesi’nin güvenilir kaynaklardan elde ettiği bilgiye göre 90 gün sürecek Şartlı Tahliye Kurulu’na 8 Kasım tarihine kadar 72 mahkûm başvurdu.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu