KıbrısManşetToplum

Çolakoğlu: “Tüm okulları kapsayan bir ihtiyaç analizi raporlamasına ivedilikle ihtiyaç vardır”

CTP milletvekili Şifa Çolakoğlu, her okul için bütçe çalışması yapılması gerektiğini belirterek bütçeden aslan payını alan Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu tür çalışmaları yapmasını istedi. Çolakoğlu, “Tüm okulları kapsayan bir ihtiyaç analizi raporlamasına ivedilikle ihtiyaç vardır” dedi

CTP milletvekili Şifa Çolakoğlu’da Eğitim bütçesi üstüne söz alarak, 6 Şubat deprem sonrasında yarım asırdır üzerine konulmayan okullarla ilgili sorunların gündeme geldiğini kaydederek, “konteyner” sınıf ifadesinin Nazım Çavuşoğlu’nun gücüne gittiğini, bunun yerine prefabrik ifadesini kullandığını söyleyerek, bir yağmurla buraların durumunun ortaya çıktığını söyledi.

Sorunların bütün olarak ele alınması, her okulun, okulun bulunduğu bölgenin ihtiyaçlarının farklılık gösterdiğini dile getiren Çolakoğlu, bu ihtiyaçların eğitim müfredatlarında da dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Çolakoğlu, “Tüm okulları kapsayan bir ihtiyaç analizi raporlamasına ivedilikle ihtiyaç vardır” diyerek, bütçeden aslan payını alan Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu tür çalışmaları yapmasını istedi.

2013’ten bu yana okulda bulunmadığını ifade eden Çolakoğlu, “10 yılda bir çağ değişti. Müfredatların yenilenmesi, iyileştirilmesi şart” dedi.

Çolakoğlu, eğitimdeki fırsat eşitsizliği olduğunu belirterek, bir okulda teknolojik yetersizlik var, diğerinde yoksa bunun eğitimde fırsat eşitsizliği yarattığını, okulların internete erişim sorunun çözülmesi gerektiğini söyledi.

Öğretmen ve idareci eksikliğine değinen Çolakoğlu, sınıflardaki öğrenci sayısının 40’ı bulduğunu, bunun eğitimde verimi düşürdüğünü kaydetti.

Okullarda tuvalet ihtiyacı olduğunu, hijyen koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini belirten Çolakoğlu, okullardaki kantinlerin de farklılık gösterdiğini, okul kantinlerinde standartların belirlenmesi, bakanlığın bunun için bir denetim birimi oluşturması gerektiğini söyledi.

Çolakoğlu, taşımacılıktaki sorunlara değinerek, okullarda güvenlik sorunu olduğunu belirtti.

Her okul için bütçe çalışma yapılması gerektiğini, belirten Çolakoğlu, ihtiyaçlı öğrencilere de dikkat çekerek, “Pek çok öğrenci okula harçlıksız ya da az harçlıkla geliyor. Ekonomik olarak sıkıntı yaşayan öğrencinin akademik başarı da düşüyor” dedi.

Şifa Çolakoğlu, özel gereksinimli öğrenci sayısına işaret ederek, her okula özel eğitim öğretmeni ve PDR öğretmeni atamaları yapılması gerektiğini söyledi.

İhtiyaç olan alanlarda ülkede yetişmiş işsiz mezun varken özellikle özel eğitim alanında Türkiye’den protokollerle buraya öğretmen getirilmesine ihtiyaç olmadığını belirten Çolakoğlu, özel eğitim alanında tespit ettiği sorunlara değindi.

Eğitimle ilgili diğer başlıklarda da konuşan Şifa Çolakoğlu, “Biz hala fiziksel ihtiyaçları, güvenlik ihtiyaçlarını tamamlamakla boğuşuyoruz… Öğrencilerin sevgi ihtiyacını karşılayamıyor, ondan daha yukarısına zaten çıkamıyoruz…” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu