DünyaGenelManşetSağlık

‘Corona’nın hakkından yılan zehri geldi

Brezilyalı araştırmacılar yılan zehrinde bulunan bir molekülle maymun hücrelerinde corona virüsünün çoğalmasını engellemeyi başardı.

Molecules dergisinde yayınlanan araştırma Covid-19’a neden olan virüsle mücadele etmek için bir ilaç geliştirmede olası bir adım olarak yorumlandı.

Bothrops jararacussu adı verilen bir çukur engereği yılan türünün zehrinde bulunan molekül, maymun hücrelerinde yapılan çalışmada virüsün çoğalma kapasitesini yüzde 75 oranında engelledi.

Araştırmanın yazarı Sao Paulo Üniversitesi’nden Prof. Rafael Guido “Yılan zehrindeki bu bileşenin virüsün çok önemli bir proteinini engellediğini gösterdik” dedi.

Söz konusu molekül, diğer hücrelere zarar vermeden corona virüsünün PLPro adı verilen ve çoğalmasını sağlayan enzime bağlanabilen bir peptit.

Guido antibateriyel özellikleriyle bilinen bu peptitin laboratuvarda sentezlenebildiğini, elde etmek için yılan yakalamaya gerek olmadığını belirtti.

Araştırmacılar şimdi molekülün farklı dozlarda etkinliğini ve virüsün baştan hücerelere girişini engelleyip engelleyemeyeceğini araştıracak.

Bir sonraki adım insan hücreleriyle test.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu