KıbrısManşet

“Çözümün başarısı için tek bir konuyu belirleyemezsiniz”

Birleşik Krallık hükümetinden bir kaynak, Kıbrıs’taki iki toplum arasında siyasi eşitlik etkeninin tek başına, uzun zamandan beri bölünmüş olan adada bir çözüme ulaşma çabalarının başarısını belirleyemeyeceğini söyledi.

Kıbrıs Haber Ajansı’nın (KHA) ilgili sorusunu yanıtlayan hükümet yetkilisi, “Çözümün başarısı için tek bir konuyu belirleyemezsiniz” şeklinde konuştu. Londra’daki yetkililer, Birleşik Krallık’ın, Kıbrıs için iki bölgeli, iki toplumlu federasyonun destekçisi olmayı sürdürdüğünü, yeni çözüm çabalarıyla ilgili süreçteki rolünün de ‘yakınlık sağlamaya yardımcı olmak’ olduğuna işaret ettiler. Yetkililer, bu rol içerisinde resmi, kapsamlı yeni bir plan sunulması bulunduğu yönündeki haberleri doğrulamaktan kaçındılar.

Britanyalı bir diplomatik kaynak, “Birleşmiş Milletler ve çözüm bulmaya çalışan ve uğraşan Birleşik Krallık gibi diğer ülkelerin işi de taraflara, ortak çıkarları olduğu alanda yakınlaşmalarını daraltmakta yardımcı olmaya çalışmaktır. Herkes iyi niyetle gelirse ileriye doğru bir yol vardır” dedi. Hükümet yetkilileri tüm tarafların BM’in gayrı resmi 5+1 formatındaki toplantısına katılma istekliliğinin gerçekten cesaret verici olduğunu özel görüşmelerde ve halka açıklamalarla duyurmuşlardı. Diplomatik kaynak şöyle devam etti: “Tüm tarafların kabul ettiği en önemli şey Genel Sekreter’in görüşmelerine katılmaktır ve biz hepimiz hiç koşulsuz bunda görüş birliği içerisindeyiz. “ “Birleşik Krallık acil ortak bir zemin bulunmasını, böylelikle bu görüşmelerin, Kıbrıs sorununu çözmek için uygun, resmi bir müzakere sürecine dönüşeceğini ümit etmektedir.” “Birleşmiş Milletler’in 5-artı-1 formatındaki görüşmeleri, bu kadar çabadan sonra hiç kimsenin yararına olmayacak bir çözüm değil her iki tarafa da yakalayabilecekler bir fırsat sunmaktadır.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu