Güney KıbrısKıbrısManşetSiyasetToplum

CTP, DİSİ heyetini kabul etti

CTP, Annita Demetriou Başkanlığındaki DİSİ heyetiyle dün bir görüşme gerçekleştirdi

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Annita Demetriou Başkanlığındaki DİSİ heyetiyle dün bir görüşme gerçekleştirdi.

CTP Genel Merkezi’nde saat 16.00’da başlayan görüşmede, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin kişisel temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ın görevine ilişkin ve Rum lider Hristodoulides’in açıkladığı 14 maddelik önlemlere ilişkin güncel konular ele alındı.

Kıbrıs çözüm sürecinde devam eden çıkmazın aşılması ve ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarına bağlı olarak siyasi eşitliğe dayalı, iki toplumlu ve iki bölgeli federal çözüme ulaşılmasına yönelik yapılan görüş teatisinde, siyasi eşitliğin ilgili Güvenlik Konseyi kararında tanımlandığı şekilde dönüşümlü başkanlık ve federal devlet organlarında en az bir olumlu oyla etkili katılımın kabul edilmesinin şart olduğu konusunda görüş birliğine varıldı.

Ayrıca, resmi müzakereler öncesinde Crans-Montana itibarıyla varılan tüm yakınlaşmalara bağlı kalınması, ve Genel Sekreterin 30 Haziran 2017 tarihli 6 maddelik çerçevesi zemininde aciliyet duygusu içerisinde belirlenecek bir takvime bağlı ve sonuç odaklı bir sürecin kurgulanmasının şart olduğu konusunda her iki parti görüş birliğine vardı.

Statüko’nun sürdürülebilir olmadığı ve kabul edilemez olduğu görüşünü de paylaşan her iki parti, sürecin bir uzlaşıyla sonuçlanabilmesi ve statükoya son verilmesi için ortak çalışmalarını arttırarak devam etmeye yönelik kararlılık belirtildi.

Rum lider tarafından açıklanan 14 maddelik önlemlerin genelde soyut olduğu ve Kıbrıs Türk Toplumu’nun beklentilerini tatmin etmediğini anlatan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, karma evliliklerden doğan çocukların vatandaşlığı, GESY sağlık sisteminden ve EHIC sağlık sigortası siteminden yararlanmak başta olmak üzere, temel insan haklarının teslim edilmesinin gerektiğini söyledi.

DİSİ Başkanı ise Rum liderden bu hassasiyetlere ilişkin detaylı bilgi alacağını ve beklentilerin karşılanması için çaba göstereceğini ifade etti.

Görüşmede CTP adına Genel Başkan Tufan Erhürman, Genel Sekreter Asım Akansoy ve Dış İlişkiler Sekreteri Fikri Toros yer alırken, DİSİ’den Genel Başkan Annita Demetriou ile heyet üyeleri Charalambos Stavrides ve Xenia Constantinou hazır bulundu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu