EkonomiManşetToplumTürkiye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yeni KDV uygulamalarının detayları belli oldu

Katma değer vergisinde uygulanacak indirimlerin perakende, konut ve tarım sektöründe olumlu etki yaratacağı belirtiliyor

Blooomberg HT araştırma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yeni KDV uygulamalarının detayları belli oldu.

Temel ihtiyaç ürünleri, konut sektörü, arsa ve arazi teslimleri, otel hizmetleri, tohum ve fidanları gibi birden farklı alanda KDV indirimlerine gidildi.

Diğer taraftan ikinci el otomotiv alım-satımında KDV oranında artırım izlendi. Benzer süreci yakın vadede gıda ürünlerinde KDV oranının yüzde 8’den yüzde 1’e çekilmesinde görmüştük.

Fiyat denetimlerinin yoğunlaştığı dönemde, enflasyondaki yükselişten ötürü fiyatlarda belirgin bir düşüş gerçekleşmemişti.

KDV indirimi halka açık firmaları olumlu etkiler mi?

 

Söz konusu birden fazla kalemde gerçekleşen KDV indirimlerinin şirketlerin satış miktarına ne denli yansıyacağı konusunda farklı yorumlar öne çıkıyor. Halka açık bazı şirketler ve analistler açıklanan yeni KDV uygulamalarının ilgili bazı şirketlerin hisselerinde kısmi olumlu etki oluşturabileceğini düşünüyor. Bloomberg HT Araştırma biriminin halka açık bazı şirketlerden edindiği bilgi, değerlendirme ve yorumlar şöyle;

Tıbbi cihaz, bebek bezi, deterjan ve sabun gibi temel ihtiyaç ürünlerinde ve yeme içmede KDV’nin yüzde 8’e indirilmesi; perakende firmaları, tıbbi malzeme üretici ve dağıtıcıları ve temizlik kağıt ürünleri üzerinde kısmi olumlu etki yaratabilir. (BİM, Şok Marketler, Bizim Toptan, Migros, Europap Tezol, Eczacıbaşı İlaç)

Perakende pozitif etki bekliyor

Perakende tarafından sektör liderlerinden elde edilen bilgilere göre;

– Belirlenen ürünlerin temel ihtiyaç maddesi olduğu için satın alma gücü tarafında pozitif etkisi olacaktır. Fakat diğer taraftan belirlenen ürünlerin fiyat esnekliği daha düşük olduğundan tüketimin artması beklenmeyebilir. Satın alma gücüne katkı yaptığı için pozitif değerlendirilebilir.

– Bütün tüketiciler için alınan karar pozitif bir durum olup, daha fazla tüketicinin daha geniş yelpazede ürüne ulaşmasını sağlayacak. Alınan kararı hem tüketici hem de bizim gibi perakende şirketleri için olumlu bir gelişme olarak okunabilir.

 

– KDV indirimi sonucu olarak bir çok ürün daha ulaşılabilir fiyatlara ineceğinden talebi artıracağını, bunun da sektöre ve şirketler pozitif etkisi olacağı düşünülüyor. Bunun yanında faturasız satış yapan kayıt dışı piyasaların göreceli KDV avantajı da düşeceği için organize perakende payının artacağını, bunun da zincir marketlere pozitif olarak yansıyacağı belirtiliyor. Fiyatların geriye gelmesi ile markalı ürünlere teveccüh de artacaktır.

Otoda artış, kötü etkilemeyecek

Oto galericilerinin araç alım satımında elde ettikleri kâr ile yat, kotra, tekne ve gezinti gemileri satışında yüzde 1 olan KDV yüzde 18’e yükseldi.

– Gelişmenin sektör açısından çok büyük negatif bir etki yaratması beklenmiyor. Ayrıca sektörde birden fazla değişken olduğunun da göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çekildi.

Konutta nakit akışına olumlu katkı olur

Konut ve arsalardaki KDV sadeleştirilmesi ve teslimlerindeki KDV oranındaki indirimlere istinaden sektör temsilcilerinin yorumları;

– Bundan sonraki süreçte yapılması planlanan projelerde fizibilitenin baştan yapılması gerekir. Gelişme, sektörün değerlemelerine ve nakit akışlarına olumlu katkı sağlayabilir. Ayrıca iş yapma tarafında kolaylık ile bilanço ve öz kaynağa pozitif etki yaratır ancak konut satışlarında indirim beklentisi oluşturmaz.

 

– Metrekare satış fiyatlarında herhangi biri değişikliğe sebep olamaz fakat satış fiyatının üzerine eklenen KDV azalacağından evin nihai satış fiyatına pozitif yansır.

Otel hizmetleri yüzde 8

Üç yıldız ve üzeri otel gibi yerlerde yüzde 18 olarak uygulanan KDV oranı, bu hizmetlerin tamamında yüzde 8 olarak uygulanacak.

– KDV indirimi genel anlamda tüm sektörlerde olduğu gibi turizm tarafında da pozitif etki yaratması beklenir. Yerli turistin KDV indirimi ile alım gücüne destek sağlayacağı için sektöre olumlu yansır.

Tarımda ciroya destek

Sertifikalı tohum ve fidanların tamamı yüzde 1 KDV’ye tabi tutulacak

– Tüm sektörlerde olduğu gibi bizde de KDV indirimi ciro yaratmada olumlu katkı sağlar, satışların artmasına destek olabilir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu