Danimarka, enerji geçişinde rol model olma hedefine uygun olarak tüm Kuzey Denizi petrol ve doğal gaz üretimini ve aramalarını 2050 yılı itibarıyla durduracak.
Sera gazı emisyonlarını 10 yıl içinde yüzde 70 azaltmayı hedefleyen İskandinav ülkesi, “petrol ve gazın aşamalı olarak ortadan kaldırılmasında dünya lideri rolünü üstlenmek için bu kararın başlangıç noktası olduğunu” duyurdu.
Enerji Bakanı Dan Jorgensen, “Artık fosil yakıtlar çağına son veriyoruz ve Kuzey Denizi faaliyetlerimizi iklim yasamızda belirtilen 2050 iklim nötr hedefine bağlıyoruz” dedi.
Avrupa Birliği’nin Brexit sonrası en büyük petrol üreticisi konumuna gelen Danimarka, günde yaklaşık 100 bin varil petrol üretiyor. Karar, Kuzey Denizi’nde petrol ve gaz arama için sekizinci ihale teklifinin iptal edileceği anlamına da geliyor.
Enerji Bakanlığından yapılan açıklamada, Sosyal Demokrat hükümet ile parlamento çoğunluğu arasında varılan anlaşma sonrasında, “Danimarka’nın, petrol üretimine kesin son verme tarihi belirleyen en büyük petrol ve gaz üreticisi haline geldiği” bildirildi.
Greenpeace karardan memnun
1972’de başlayan Danimarka petrol üretimi birkaç yıldır düşüşte ve son on yılda yarı yarıya azaldı. Gaz üretimi de geçen yıl 3,2 milyar metreküp oldu. Komşu ülke Norveç günde 1,4 milyon varil ve İngiltere 1 milyon varil petrol üretiyor.
Karar çevre örgütleri tarafından memnuniyetle karşılandı. Greenpeace Danimarka, “Danimarka’nın, Paris Anlaşması’nın koşullarını karşılamak ve iklim krizini hafifletmek için harekete geçebileceğini göstermek için yeni petrol arayışını sona erdirmek gibi ahlaki bir yükümlülüğü var.” açıklaması yaptı.
Danimarka’nın petrol yatakları, İngiltere ve Norveç ile olan deniz sınırlarının yakınında, batı kıyısının yaklaşık 150 kilometre uzağında bulunuyor.