EkonomiGenelManşetTürkiye

Dar gelirliye sosyal konut

Türkiye’de rekor üstüne rekor kıran fiyatlar ev almayı imkânsız hale getirince hükümet harekete geçti

Türkiye’de rekor üstüne rekor kıran fiyatlar ev almayı imkânsız hale getirince hükümet harekete geçti

KKTC’de de vatandaşların çok büyük bir bölümü ev alamayacak durumda ama sosyal konut projeleri tozlu raflarda bekliyor

EV SAHİBİ OLMAK İMKÂNSIZ

Türkiye, son birkaç yıldır tüm dünyada konut fiyatlarının en hızlı arttığı ülke unvanını korurken, rekor üstüne rekor kıran fiyatların özellikle dar gelirlilerin ev sahibi olmasını imkânsız hale getirdi. Dünya gazetesinde yer alan habere göre, azalan arz ve yükselen fiyatlar nedeniyle konuta erişim özellikle büyük kentlerde barınma sorununa dönüştü. Bu gerçekten hareket eden TC Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, dar gelirliye yönelik sosyal konut projelerinden söz etti. Kurum, sosyal konut projesinin asgari ücretli şartlarda çalışanların da ev sahibi olabileceği koşullarda olacağını kaydetti. Projenin detayları Ağustos ayında açıklanacak.

81 İLDE BAŞLAYACAK

81 ilde bu projeleri yapacaklarını açıklayan Murat Kurum, “Vatandaşımızın kira öder gibi ev sahibi olacağı bir proje olacak. Böylece alt gelir grubu, gençlerimiz, emeklilerimiz, şehit ve gazi ailelerimiz ayrılan kontenjanla bundan istifade edebilecekler” dedi. Bunun yanında alt yapılı arsaları da sürece dâhil edeceklerini anlatan Kurum, inşaat maliyetlerini de devletin üstleneceğini kaydetti. Kura sisteminin uygulanacağı projeyi 3 yılda tamamlamayı planladıklarını söyleyen Kurum, “Yaşayan bir proje olacak. Çalışma inşaat sektörüne hareket katacak ve istihdam sağlayacak” bilgisini verdi.

YABANCININ ETKİSİ DENGELENECEK

Yabancıların konut alımına da değinen Bakan Kurum, “Bu konuda bir sınır koymaya gerek yok. Genel içinde yüzde 3 ila 4 gibi bir paya sahipler. Sadece bazı illerde Rusya-Ukrayna savaşından dolayı çok arttı denildi deniyor. Onu dengeleyecek arzı da biz piyasaya sunacağız.” açıklamasında bulundu.

KKTC’DE DE ACİL İHTİYAÇ VAR

KKTC’de 3-4 yıl önce sık sık siyasiler tarafından gündeme getirilen hatta büyük etkinliklerle tanıtılan “sosyal konut” projelerinden artık kimse söz etmiyor. Ancak, ülkede devletin yerine özel sektörün yaptığı konut fiyat endeksi araştırmalarında, konut fiyatlarının sadece dar gelirlilerin değil, orta gelirlilerin de alamayacağı noktaya tırmandığı görülüyor. Vatandaşlar, Türkiye ile uyumdan bolca söz eden mevcut hükümet yetkililerinden bu konuda Türkiye’yi örnek alıp ciddi adımlar atmasını bekliyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu