GenelGüney KıbrısKıbrısManşetToplum

“Denetim yok, her gün zam var”

Kendileri kültürlerini yüzyıllardır koruyan Maronit halkı, Koruçam (Kormacit) köyünde yaşamlarını huzur içinde sürdürüyor ama KKTC’deki denetimsizlik onların da en büyük şikayeti…

GIYNIK ÖZEL-DEVRİM DEMİR

“BU KÖY ÇOK ÖZEL”

Eski adı Kormakitis olan Koruçam köyünde, 450 nüfus var. Kendi kültürlerini yüzyıllardır devam ettiren Maronit asıllı köy sakinleri, Avrupa Birliği ve BM’nin azınlıklara sağladığı desteklerden yararlanıyor. Doğduğu toprakları terk etmeyen ve yaşamını 86 yaşındaki kız kardeşi ile sürdüren 76 yaşındaki Anetta Mavrohanios köyün kahvehanesini de işletiyor. Yaşlı kız kardeşi Bolina Mavrohanios’in bakımıyla ilgilenen Anetta Mavrohanios, hayat pahalılığından dert yandı. GIYNIK Gazetesi’ne konuşan Mavrohanios, Koruçam (Kormakitis) köyünde yaşayanların çok özel insanlar olduğunu söyledi.

“KÖYE BÜYÜK İLGİ VAR”

Yarım asırdan fazla kahvehane işletmeciliği yaptığını anlatan Anetta Mavrohanios, bu işi çocukluğundan bu yana sürdürdüğünü söyledi. Köyde yaşlıların giderek azaldığını sözlerine ekleyen Mavrohanios, “Köyümüze büyük ilgi var. Hafta sonları Kıbrıs’ın güneyinden de ciddi bir ziyaret akını var. Ailesi olan ailesine geliyor, bu köy her zaman Kıbrıs’ın kuzeyindeki en özel köylerden biridir” dedi. Kahvehane işletmeciliği ile günlerinin nasıl geçtiğini anlamadığını da söyleyen Mavrohanios, yaşamını kız kardeşi ile sürdürüyor.

YÖNETİMLERİNDEN MEMNUN

Ailesinin işlettiği kahvehaneyi 2000 yılında kendi üzerine devralan 76 yaşındaki kadın, köylerinin yerel yönetiminden de oldukça memnun. Hayat pahalılığının kendilerini de son derece etkilediğini ifade eden Mavrohanios, köydeki gençlerin köyü terk etmediğini bu yüzden nüfusta azalma olmadığını kaydetti. Kıbrıs’ın kuzeyinde ciddi bir pahalılık olduğunu, özellikle marketlerin denetlenmediği için her gün bir fiyatla karşı karşıya geldiklerini kaydeden Mavrohanios, “Biz bu toprakların insanıyız. Köyümüzü, evimizi terk etmedik Kıbrıs’ın kuzeyinde kalan özel köylerden biriyiz kazancımız topraklarımızda. Pandemi sonrası bu ülkede pahalılık ciddi şekilde baş gösterdi, tüm ülke için dileğim; herkesin geçinebileceği bir düzen, alım gücünün azalmadığı bir ülke olsun” şeklinde konuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu