DünyaGenelManşetTürkiye

Deprem Rusların iştahını düşürdü

Kahramanmaraş depremleri Rusların Türkiye’de ev alma iştahını düşürdü

Rusların, deprem nedeniyle alımlarının Şubat ayında %40-50 oranında düştüğü belirtiliyor

Rus alıcıların istikametini Tayland, Karadağ (Montenegro), Endonezya ve Dubai’ye çevirdiği belirtiliyor

İSTANBUL’DA BÜYÜK DÜŞÜŞ…

Kahramanmaraş depremleri Rusların Türkiye’de ev alma iştahını düşürdü. Son bir yıldan bu yana neredeyse yabancıya yapılan konut satışlarının yarısını sürükleyen Rusların, deprem nedeniyle alımlarının Şubat ayında %40-50 oranında düştüğü belirtiliyor. Rusların ev alma iştahının özellikle deprem riski altındaki İstanbul’da daha fazla azaldığı dile getirilirken, Antalya gibi şehirlerde nispeten daha az düştüğü kaydediliyor. Ayrıca, Rusların artık alımlarında deprem dayanıklılık raporu aramaya başladığı da ifade ediliyor.

DEPREM HASSASİYETİ OLUŞTU…

Mars Investment Genel Müdürü Hakan Bucak, yabancılar arasında deprem hassasiyeti oluştuğunu kaydetti. İstanbul’da her an deprem olabilir söylentilerinin yabancıları da etkilediğini anlatan Bucak, bu durumun piyasada markalı inşaat firmalarını öne çıkaracağını ifade etti. Bucak, “Bundan sonraki süreçte talebi daha çok onlar alacak. Ancak buna karşın mahalle ya da ilçe müteahhitlerine olan talep azalacak” dedi.

DÜŞEN TALEBİ İRANLILAR DOLDURUR MU?

Rusların düşen taleplerine karşın İranlılara yapılan satışların devam ettiğini aktaran Bucak, “Çünkü İran parasında ciddi bir devalüasyon başladı. Yatırım peşindeki İranlılar Türkiye’yi çok iyi tanıdıkları için deprem konusunda Ruslar kadar hassas değiller. Rusların düşen alımlarının bir kısmını doldurmaları söz konusu” diye konuştu.

TAYLAND, DUBAİ, KARADAĞ…

Rusların Türkiye’de azalan ev iştahı Rusya’nın Kommersant Gazetesi’nde de yer aldı. Haberde deprem nedeniyle Rusların Türkiye’deki ev alma oranlarının %40-60 arasında azaldığı belirtilirken, Rus alıcıların istikametini Tayland, Karadağ (Montenegro), Endonezya ve Dubai’ye çevirdiği bilgisi verildi. Rusya merkezli emlak satış sitesi Prian.ru temsilcisi de ortalama bütçesi 142 bin Euro olan Rusların bütçelerine uygun başka alternatiflere yöneldiğini söyledi. Prian.ru verilerine göre şubat ayında Rusların Türkiye’den konut alma ya da kiralama talebi %60 düşüş kaydetti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu