DünyaGenelManşetTürkiye

Depremzedelerin psikolojileri enkaz altında kaldı!

Kahramanmaraş'ta meydana gelen korkunç depremler 10 ilde derin yaralar açıp 16 ülkeyi de etkilemişken Hatay'da meydana gelen depremler korkuların yeniden canlanmasına neden oldu. Dünya basını da hem Türkiye'deki hem Suriye'deki depremzedelerin çok ciddi bir ruhsal travma geçirdiğini yazdı.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerTürkiye’de en az 42 bin kişinin ölümüne neden olurken Suriye’de de en az 5 bin 800 kişi hayatını kaybetti. Maraş depremlerinin ardından Hatay’da meydana gelen peş peşe 6.4 ve 5.8 şiddetindeki depremlerde ise Türkiye’de 6 kişinin hayatını kaybettiği, Suriye’de ise 5 kişinin öldüğü bilgisine ulaşıldı. Fakat son meydana gelen Hatay depremleri, acıyı ve hüznü yaşayan insanların yeniden korkuyu hissetmesine neden oldu.

Dünya basını da depremlerde on binlerce kişinin ruhsal travma yaşadığına dikkat çekti. İngiltere’nin önde gelen yayın kuruluşlarından ITV televizyonu, Hatay’da yaşanan yeni deprem sonrası bölgede halkın ruh sağlığının büyük yara aldığına dikkat çekti. Televizyona konuşan İrlandalı yardım görevlileri, bölge halkının ciddi bir mental travma ve stres yaşadığını belirtti.

”YER ALTIMIZDA SALLANDI”

İrlanda merkezli yardım kuruluşu Concern Worldwide’dan Kieran McConville, Hatay’daki deprem sırasında Suriye’den yeni döndüğünü kaydederek “Halep’te de hasar alan birçok bina bu depremle yıkıldı” dedi. McConville, “Bu çok korkunç bir deneyimdi. Yer altımızda sallandı. Bu, sizin yerin sağlam olduğu konusundaki algılarınızı yerle bir ediyor ve insanları gerçekten çok kötü etkiledi” dedi.

PANİK VE KORKU BİRÇOK KİŞİYİ YARALADI

Katar televizyonu Al Jazeera de, Hatay’daki deprem sırasında Suriye’de yaşanan paniğin ve korkunun birçok kişinin yaralanmasına yol açtığını aktardı. Haberde, depremlerde yüzlerce binanın yıkıldığı Suriye’nin kuzeyinde halkın yaşadığı şokun Hatay depremiyle tavan yaptığı belirtildi.

BİNALARDAN ATLADILAR

Suriye Sivil Savunma örgütü Beyaz Baretler’den bir yetkili, birçok kişinin panikle ve binalardan atlayarak yaralandığını, çok sayıda insanın soğuğa rağmen geceleri sokakta geçirdiğini söyledi. Sağlık yetkilileri de Hatay depreminde birçok Suriyelinin korkudan kalp krizi geçirdiğini kaydetti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu