KıbrısManşet

Derin Maradona

O golün yıllar sonra dünya futbol literatürüne; “Maradona’nın kafası ve Tanrı’nın eli” olarak geçeceğini nereden bilebilirdik!

Dizi ve film yapımcısı Netflix’te Maradona Meksika’da takıldık geçen akşam. Çok etkileyici ama bir o kadar da çok dramatik bir hayatın detaylarını izledik gerçek efsanenin. Taa çocukluğumuza uzanan bir kurguydu izlediğimiz.

Neyse, fi tarihinde Eski Lefkoşa’da arkadaşlarla aylak aylak sürterken “Goooll” seslerini duymuştuk ve Asmaaltı Kahvehanesi’nde oturan bir diğer aylaklara sorduk; “Golü kim attı ve kaç kaç?” diye.
Hep bir ağızdan; “Maradona İngilizleri ezdi geçti” dediler ve yürümeye devam ettik. O golün yıllar sonra dünya futbol literatürüne; “Maradona’nın kafası ve Tanrı’nın eli” olarak geçeceğini nereden bilebilirdik!

Maradona’yı bu da kesmedi ve tam 4 dakika sonra, bu kez şık çalımlarıyla İngilizleri ipe dizerek yine sahnedeydi ve yine “Gooolll” sesleri yükseldi Mısırlızade Sineması’nın bulunduğu arka sokaklardan. Ertesi gün İngilizlerin yüksek tirajlı gazetesi The Sun; “Seni asla affetmeyeceğiz” dese de Maradona Falkland Adaları’nın intikamını çoktan almıştı bile.

İşte, bu haftaki konuğumuz dünya futbol tarihinin en önemli futbolcularından, belki de en önemlisi olan Maradona. Diego Armando Maradona 30 Ekim 1960’ta dünyaya geldi. Futbola Boca Juniors takımında başladı ve burada 1981’e kadar oynadı. 1981’de rekor bir ücretle (12 milyon USD) Barcelona’ya transfer oldu. Nou Camp’taki ilk maçını 82 dünya kupası açılışında Belçika’ya karşı oynayan Maradona beklenmedik şekilde kötü bir başlangıç yaparak karşılaşmayı izleyen Barça taraftarlarını hayal kırıklığına uğratmıştı. 2 sezon Barça forması giyen Maradona hastalık ve sakatlıklar dolayısıyla bekleneni tam anlamıyla veremedi. Kendisini 1978 Dünya Kupası kadrosuna almayan Menotti’nin takımın başına gelmesiyle Katalanlardan ayrıldı. İtalya’nın Napoli Kulübü’yle sözleşme imzalayan bizim adam için altın yıllar başlıyordu. Napoli formasıyla 2 şampiyonluk yaşayan Maradona, 1986 Dünya Kupası’nın da yıldızıydı. Arjantin, 86 Dünya Kupası’nın sahibi olurken, az önce yazdık; çeyrek finalde Maradona’nın İngiltere ağlarına eliyle gönderdiği gol, üstünden uzun yıllar tartışıldı. Büyük tepki alan Maradona ise topa değen elini “tanrının eli” olarak tanımlamaktan çekinmemişti. 1990 Dünya Kupası’nda da takımını finale taşıdı ama Arjantinliler Almanya’ya penaltı golüyle teslim oluyordu. Bu belki de, Maradona’nın yükselen kariyerinin tersine döndüğü andı. 1991 yılında rutin bir doping kontrolünde kokain kullandığı ortaya çıkan Maradona, Arjantin’e dönüşünde de polis tarafından uyuşturucu bulundurduğu gerekçesiyle göz altına alınıyordu. Gözaltı günlerinin ardından evinin önünde bekleyen basın mensuplarına saldıran efsane, artık çalımlarından çok olaylarıyla manşetlerden düşmüyordu. Bu olaydan sonra onun artık tükendiğini düşünenler yanılmıştı. 1993 yılında İspanya’da bu kez Sevilla’ya dönen bizim adam, 1994 Dünya Kupası için yine iddialıydı. Ancak 94 Amerika, Maradona için beklenmedik şekilde kısa sürdü. Yasak madde kullandığı tespit edilen muhterem şampiyonadan men edildi ve 15 ay ceza aldı.

Maradona kariyerini kemiren kokain alışkanlığından kurtulamayınca 37 yaşında aktif futboldan koptu. Futbolu bıraktıktan sonra sağlık problemleri yaşayan efsane, uyuşturucuya bağlı olarak kalbiden geçirdiği rahatsızlığın ardından Küba’da 22 aylık bir tedavi gördü. Arkasından da ‘millî hüsran’ yılları ve yine Küba purolu havuz partileri sardı dört bir yanını. Işte, filmde bu Derin Maradona’yı izledik…

Diğer Haberler

Başa dön tuşu