KıbrısManşetToplum

Derya: “Müzakerelerin bir an önce başlaması gerek”

Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Doğuş Derya, “Uluslararası Politika Işığında Kıbrıs” konulu güncel konuşma yaptı.

Meclis kürsüsünden dezenformasyon yapmanın doğru olmadığını ifade eden Derya, müzakere tarihi boyunca Kıbrıs Türk liderin de Rum liderin de toplum lideri olarak masada oturduğunu kaydetti.

Federal çözümün Türkiye’nin tezi olduğunu söyleyen Derya, KKTC’nin kuruluş bildirgesinde de federal çözüme vurgu yapıldığına işaret etti.

Ülkede Kıbrıs sorunuyla bağlantılı olduğunu düşündüğü sorunlara değinen Derya, “Kuzeyde milliyetçilik üzerinden meseleleri konuşanların, devlet hamaseti yaparak, toplumun yok olduğunu görmezden geldiğini” savundu.

Rum lider Nikos Hristodulidis’in açıkladığı 14 maddelik pakete de değinen Derya, Hristodulidis’in açılımlarının eksik olabileceğini ancak buna “dudak bükmenin” mantıklı olmadığını kaydetti.

Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum gençlerin ara bölgede maç yapabildiği bir spor açılımı yapılmasını beklediğini dile getiren Derya, Kıbrıslı Türk sanatçılara da benzer olanakların sağlanması gerekliliği üzerinde durdu. Yeşil Hat Tüzüğü’nde genişletmeyi ise önemli bulduğunu belirten Derya, Lefkoşa trafiğini rahatlatacak bir kapı için de Hristodulidis’ten açılım beklediğini söyledi.  

Halkın iradesine başvurulduğunda referandumda “evet” çıktığını hatırlatan Derya, “O günden bu yana federal çözüm konusundaki iradenin bırakın azalmasını, arttığını görüyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Başbakan Ünal Üstel’e eleştirilerde bulunan Derya, “Adanın kuzeyi Avrupa Birliği müktesebatı askıya alınmış bir Avrupa toprağıdır. Bir Türkiye vilayeti değildir” dedi. Derya, toplumun, toplumsal iradesinin, müzakerelerin bir an önce başlamasını gerektirdiğini belirtti.

“AB yurttaşı olmak bugün bu ülkede yaşayan insanların hakkıdır” diyen Doğuş Derya, “60 yıla yakın bir süredir kendi ülkesinde yaşayabilmek için mücadele eden bu toplum, sizin, benim gündelik menfaatlerimiz üzerinden okunacak bir şey değildir” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi María Ángela Holguín Cuéllar’ın, bu mücadele sonuna kadar yanında olduklarını belirten Derya, federasyonun herkesin menfaatine olduğunu söyledi.

Ertuğruloğlu

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ise, Doğuş Derya’ya yanıt verdi. “Uzun uzun konuşacak değilim. Çünkü bir anlamı yok. Yıllardır aynı şeyleri söylüyoruz, aynı şeyleri söylüyorlar” diyerek başladığı konuşmasında, üslup sıkıntısı olduğunu düşündüğünü belirtti.

Ertuğruloğlu, aşağılayıcı üslupla konuşmanın doğru olmadığını kaydederek, siyaseti hiçbir zaman kişisel çıkar uğruna yapmadığını ifade etti.

Tahsin Ertuğruloğlu, “Toplumlararası görüşmelerde asla ve asla eşitlik yoktu. Göstermelik bir eşitlik vardı. O yüzden neredeyse 60 yıl süren müzakerelerde bir netice almak mümkün olmadı çünkü eşitsizlik temelinde sürdürülen müzakere sürecinden, eşitlik temelinde bir anlaşmayla kalkmak zaten söz konusu değildir” şeklinde konuştu.

“Türkiye ve Yunanistan’ın ilişkilerinin özellikle son dönemde daha olumlu bir düzeye gelmesinden kimse gocunacak değildir, bu gayet doğaldır. İki tane birbirini tanıyan NATO üyesi komşu ülkeden bahsediyoruz” diyen Ertuğruloğlu, “Dolayısıyla bizimle, Rumlar arasındaki ilişkiyi, Türkiye ile Yunanistan ilişkisiyle mukayese etmeyin. Bizim statümüzün kabul edilmemesi ve Rum’un hak etmediği bir statüyle kabul görüyor olmasından dolayı bu problemleri yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ertuğruloğlu, “Farklı dünyaların insanlarıyız…” diyerek, vizyonunu kamuoyuyla paylaştıklarını kaydetti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu