KıbrısManşetSağlık

Devlet koruyamayınca çare özel güvenlik!

Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği, nöbetçi eczanelerin yaşadıkları güvenlik sorunlarına Sağlık Bakanlığı ve Polis Genel Müdürlüğü’nden bir sonuç alamayınca çareyi özel güvenlik hizmeti almakta buldu. GIYNIK Gazetesi’nin Özel güvenlikli eczane dönemi! haberi büyük ses getirirken, Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz, son çare olarak kendilerini korumak için bu yönteme başvurduklarını ifade etti

Konuyla ilgili GIYNIK’a konuşan Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz, yeşil reçeteli ilaçları farklı amaçlar için kullanmaya çalışan kişilerin tehditleri, tavır ve eylemleri nedeniyle eczacıların sıklıkla olumsuzluklara maruz kaldığını bu nedenle çaresiz kaldıklarını aktardı.

YETERLİ POLİS YOK TALEPLERİMİZ SONUÇLANAMIYOR

Göreve geldiği 2 Kasım 2019 tarihinden beri nöbetlerde yaşanan sorunlar nedeniyle Polis Genel Müdürlüğü’nden güvenlik önlemi talepleri olduğunu aktaran Öksüz, yeterli polis olmadığı için taleplerine olumlu cevap alamadıklarını bu nedenle nöbetlerinde can tehlikesi yaşayan eczacıların korunabilmesi için 3 farklı özel güvenlik şirketiyle eczacılar için anlaşma sağladıklarını ifade etti.

Öksüz, “Eczacılarımıza duyuru yaptık. Gerek acil durum butonu gerek özel güvenlik gerekse de kamera sistemi imkânlarını eczacılarımıza sunduk” dedi ve nöbetlerde birçok eczacının artık özel güvenlik şirketi ile anlaştığını ifade etti.

OTOMASYON SİSTEMİNE GEÇİLMELİ

Eczacılar Birliği olarak taleplerinin yeşil reçeteli ilaçların otomasyona geçmesi olduğunu aktaran Öksüz, ülkemizde kontrolünün yapılamadığı yeşil reçeteli ilaç satışlarının otomasyon sistemine geçebilmesi çağrılarına Başbakanlık Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu’nun kulak verdiğini dile getirdi.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN YAPAMADIĞINI BAŞBAKANLIK UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE KOMİSYONU YAPIYOR

Öksüz, “3 haftadır Başbakanlık Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu önderliğinde Eczacılar Birliği, Tabipler Birliği, Pembe Köşk yetkilileri, Barış Ruh Ve Sinir Hastanesi Başhekimi, Serbest Çalışanlar İlaç Eczacılı Dairesi Gümrük Başbakanlık Bilgi İşlemi ve üç eczacılık fakültesi dekanı ile toplantı yapıyoruz. Hedefimiz, Yeşil reçeteli ilaçların takibe alınması, otomasyon sistemi ile ilaçların takip sistemine geçmesi. Bu konuda ilaç takip sistemini hayata geçirerek yeşil reçeteli ilaçlar adaya kimler tarafından geldi, hangi depo eczaneye verildi, hangi eczane hangi doktorun reçetesi ile hangi hastaya hangi ilacı verdi. Kademeli şekilde takip edileceği sistem” diyerek konunun ciddi ve hızlı bir şeklide ilerlediğini söyledi.

“Ülkede Sağlık Bakanlığı’nın yapması gereken şeyi Başbakanlık Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu yapıyor ve başarıyor ve yeşil reçeteli ilacalar takip altına alınıyor” diyerek suiistimal ortadan kaldırılacağını ifade etti.

ART NİYETLİ KİŞİLER TESPİT EDİLECEK

Otomasyon sistemine geçilmesiyle ilk etapta özel güvenlik şirketlerine ihtiyaç duyulsa da ilerleyen zaman içinde bu ihtiyacın ortadan kalkacağını dile getiren Öksüz, “Bu işi suiistimal eden doktor ya da eczacı varsa tespit edilecek. Yönetim olarak bizler üyelerimizi denetleyeceğiz art niyetli, para karşılığı yeşil reçeteli ilaç yazan hekimler olursa ağır cezalara çarptırılacaktır” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu