KıbrısManşet

Devlet Laboratuvarı davası ne oldu?

Devlet Laboratuvarı’ndaki 178 bin TL’lik vurgun ve vurgunu örtbas etmek için yangının çıkarıldığı iddialarıyla ilgili hala bir gelişme yok… Zanlılar dışarda, iddialar ise havada kaldı…

GIYNIK / ÖZEL HABER

Devlet Laboratuvarı binası 23 Aralık 2016’da yandı… Zararı sigorta tarafından karşılanmadı…
2016 yılı içerisinde Devlet Laboratuvarı Dairesi’nde satın alma sorumlusu olarak görev yapan Nazife.T.’nin, sahte Bakanlar Kurulu kararıyla, Eniştesi Ali.Ö.’nün direktörü olduğu şirket üzerinden Devlet Laboratuvarı’na cihaz temini yapılması amacıyla eniştesi A.Ö.’nün hesabına 178 bin TL yatırılmasını sağladığı suçlamasıyla her iki zanlı da tutuklanarak Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde yargıç huzuruna çıkarılmış ve her iki zanlı teminata bağlanarak ileride yargılanmak üzere serbest bırakılmışlardı. Zanlılar ayrıca, yine hazırlanan sahte bir belge ile hiçbir gümrük giriş ve resmi talebi olmayan cihazlar ile ilgili Sağlık Bakanlığı fonundan 860 bin TL, Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Ofisi’nden de 1 milyon 500 bin TL para temin etmeye çalıştıklarıyla da suçlanmışlardı…
Ancak yargılama süreci de havada kaldı…

SORUŞTURMALAR NE OLDU?
Konu 2018’de göreve gelen dönemin Sağlık Bakanı Filiz Besim tarafından savcılığa taşındı. Besim, hem yangının nedenlerinin araştırılmasını, hem de laboratuvarın devralmış gibi göründüğü ancak almadığını söylediği cihazlarla ilgili konunun soruşturulmasını istedi. Bu soruşturmalardan hâlâ sonuç çıkmadı. Ayrıca Devlet Laboratuvarı da yangından önceki haline getirilemedi. Laboratuvarda hâlâ bazı tetkikler yapılamıyor. Bunlardan biri “Yangının yeniden araştırılması”, diğeri ise “Devlet Laboratuvarı tarafından fatura alındığı görünen ancak gerçekte teslim alınmadığı tespit edilen ve o dönemde fiyatı 3 milyon 74 bin TL’ye denk gelen iki cihazla” ilgili konuydu. Her iki konuyla da ilgili henüz bir sonuca varılamadı.
Devlet Laboratuvarı ile ilgili soruşturma süreci; Sağlık Bakanlığı’na gelen sahte bir fatura ile başladı.
Ali Ö. ile Nazife T., KKTC Sağlık Bakanlığı’na, “Devlet Laboratuvarı’na iki cihaz aldık, parasını alamadık” diyerek fatura getirdi. Yapılan incelemede faturaların sahte oldukları belirlendi. Sağlık Bakanlığı, konuyu polise intikal ettirdi. Polis de faturaları getiren Ali Ö. ile Nazife T.’yi gözaltına aldı.
Sağlık Bakanlığı, cihaz envarterinde araştırma yaptırdı. Yaklaşık 3 milyon 100 bin TL olan iki cihazların alınmadığı tespit edildi. Cihazları getiren firma, “cihazları yangından önce teslim ettik” savunması yaptı. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı, “yangının bilerek çıkarılmış olabileceği” şüphesiyle, yangının yeniden araştırılması için polisten yeniden soruşturma talep etti.

DEVLETİN ZARARI 50 MİLYON TL
Bakanlığı döneminde olayı konuyla ilgili açıklama yapan dönemin Sağlık Bakanı Filiz Besim, “Alınmayan cihazlar alınmış gibi gösterilmiş” dedi. Sağlık Bakanlığı olarak dava sürecini takip ettiklerini ifade eden Besim, “ortaya çıkan vurgun ile birlikte 2016 yılında yanan laboratuvarın yeniden gündeme geldiğini” söylemişti.
Besim, “Yangın nedeniyle ülkede laboratuvar ihtiyacı konusunda ciddi sorunlar yaşadıklarını, bazı testlerin Türkiye’ye gönderim yapıldığını” söyledi. Besim, “Şimdi yeni bir laboratuvar yapacağız. Sadece bina maliyeti 25 milyon TL. İçerisiyle birlikte 50 milyon TL’lik bir rakam ortaya çıkıyor. Devletin kaybı büyük” demişti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu