GenelKıbrısManşetSiyaset

Devrim Barçın: “55 Yaşında emeklilik geri getirilemeli”

Türkiye'nin gündeminde olan EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) konusunda önemli değerlendirmelerde bulunan CTP Milletvekili Devrim Barçın, ülkemizde de bu durumda olan kişilerin, 25 yıl prim yatırımı ile 55 yaşında emekli olma haklarının geri teslim edilmesi çağrısında bulundu.


Devrim Barçın, Emeklilikte Yaşa Takılanların sesi oldu

“Oyun başladıktan sonra oyunda olanlara yönelik kuralların değiştiği tek yer sosyal sigortalar yasasıdır”

“BİR GÜNDE EMEKLİLİK YAŞI 10 YIL ARTTI” …

Barçın, “1979 doğumlu A ve B kişileri, 1997 yılında Sosyal Sigortalar Yasası kapsamında (özel sektörde veya kamuda fark etmez) aynı işi yapmak üzere işe başlıyorlar. A ve B kişileri, 1 Şubat 2012 tarihinde yapılan yasa değişikliği ile 15 yıldır sigorta primi yatırmalarına karşın bir sabah; 25 yıl prim yatırarak emekli olma yaşları 10 yıl artırılmış ve en az 25 yıl prim ödeyerek emeklilik hak etme yaşları da 60’a yükseltilmiş olarak güne uyandılar” sözleriyle 2012 yılında yaşanan mağduriyete değindi.

“OYUN DEVAM EDERKEN KURAL DEĞİŞTİ” …

Kamuda kadrolu memur olan kişilerin ise aynı yere prim ödemelerine rağmen 55 yaşında emekli olma hakkına sahip olduklarını ifade eden devrim Barçın, “Bu ülkede işe başladığı tarihte dahil olduğu emeklilik sistemindeki emekli olma yaş hakkı, bir tek sosyal sigortalar yasası kapsamında çalışanlara yükseltilmiştir. Yani oyun başladıktan sonra oyunda olanlara yönelik kuralların değiştiği tek yer sosyal sigortalar yasasıdır” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

“BİZİM DERDİMİZ ERKEN EMEKLİLİK DEĞİL” …

“Bizim bahsettiğimiz EYT, erken emeklilik değildir. EYT, Emeklilikte Yaşa Takılanlar demektir. Yani sisteme girdikten ve yıllarca prim yatırdıktan sonra oyunun kurallarının kendisi için değiştirilen kişilerdir EYT’liler” diyen Barçın, işte tam da bu noktada gerçekçi bir yaklaşımla diyorum ki bu statüdeki kişilere (1 Ocak 2008 öncesi sigortalı olup hala daha 16/1976 sayılı Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar Yasası kapsamında çalışan özel+kamu çalışanları) eşitliği sağlamak ve oyun başladıktan sonra değiştirilen kurallar ile yaratılan mağduriyetlerinin giderilmesi adına en azından bu kişilerin en az 25 yıl prim yatırımı ile 55 yaşında emekli olma hakları geri teslim edilmelidir” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu