GenelKıbrısManşet

Dikenli teller suç yolunu kapatmıyor

‘Sınır boylarında’ suçumuz çok. 8 ayda, ‘askeri yasak bölgeyi’ ihlalden yüzlerce kişi tutuklandı…

DEVRİM DEMİR

‘Sınır boylarında’ suçumuz çok.  8 ayda, ‘askeri yasak bölgeyi’ ihlalden yüzlerce kişi tutuklandı…

SINIRLAR GÜVENLİ DEĞİL

Yeşil hat boyunca, asker kontrolündeki ‘askeri yasak bölge’, Güney’e ya da Güney’den yasal yollarla geçiş yapamayanlar, kaçakçılık yapanlar veya herhangi bir suçtan arananların kullandığı ‘kaçış’ yolları haline geldi. ‘Askeri Yasak Bölgeyi ihlal’ her geçen yıl artış gösteren bir suç haline gelirken, ülkede sınırların yeterince güvenli olmadığını da işaret ediyor. Resmi veriler; insan tacirleri, uyuşturucu ve et kaçakçılarının da 2023 yılının ilk 8 ayında suç işlemek için sınır bölgelerini kullandığını ortaya koydu.Askeri Yasak Bölgeyi’ ihlal suçu son 5 yılda gözle görülür şekilde artış gösterirken, istatistikler; Kıbrıs’ın kuzeyinde ve güneyinde ciddi suçlar işleyerek yargılanmadan kaçmak isteyenlerin de sınır boylarını kullanmaya devam ettiği gerçeğini gözler önüne seriyor.

DİKENLİ TEL YERİNE DEMİR KAFES

İnsan kaçakçılığı ve uyuşturucu ticareti de dahil birçok suç için kullanıldığı öne sürülen Yiğitler Burcu Parkı’ndan Taksim Sahasına inilen merdivenlerde, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ve Polis Genel Müdürlüğü tarafından tedbir alındı. Mahkemelerin ceza davalarında sürekli gündeme gelen ve suç yolu olarak anılan Yiğitler Burcu Parkı’ndaki basamakların üzerinde bulunan dikenli teller kaldırıldı, yerine demir kafes konuldu. Yıllardır aynı noktada bulunan dikenli teller, suç işleyen kişi veya kişiler tarafından kesilerek kaçak geçiş yolu olarak kullanılıyordu. Polis ve güvenlik birimleri bölgedeki telleri kaldırarak, demir kafes ile geçişin engellenmesini sağladı. Söz konusu kafes ile Taksim Sahasına inilen merdivenler kullanılmaz hale getirildi.

UYUŞTURUCU, ET VE İNSAN KAÇAKÇILIĞI

Sınır boylarını sadece ülkeden kaçak olarak çıkış yapmak isteyenler kullanmadı. Birçok insan taciri, uyuşturucu ve et kaçakçıları da sınır boylarında yakalandı.  Uyuşturucu ve et kaçakçılığı ticareti yapanlar daha çok Lefkoşa ve Mağusa bölgesinde bulunan askeri yasak bölgeyi ihlal etti.  ‘Askeri yasak bölgeyi İhlal’ suçlarından 2023 yılının ilk 8 ayında 250 kişi tutuklandı. Bu suçu işleyenler, Lefkoşa, Gazimağusa ve Güzelyurt’ta ileri işlemler için mahkemeye sevk edildi. Ülkelerindeki savaştan kaçan birçok mülteciyi kandıran insan tacirleri de sınır boylarını kullandı. Özellikle Lefkoşa sınır boylarında birçok mülteci yakalandı. Polis operasyonlarında, araçlarında Kıbrıs’ın her iki yakasına da hem insan hem uyuşturucu kaçırmak isteyen tacirler de ‘Askeri yasak bölgeyi ihlal’ suçundan tutuklanarak mahkemeye sevk edildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu