KıbrısManşetToplum

Dizdarlı uyarılarda bulundu

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi eski başhekimi Dr. Bülent Dizdarlı bugün başından geçen bir olaya değinerek vatandaşlara burun kanaması anıyla ilgili ne yapmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.
“YANLIŞ YAPMAYIN
Bu gün marketten dönerken genç bir annenin beş yaşlarındaki çocuğuyla bir panik yaşadığını görünce , arabamı park edip yanlarına gittim. Çocuğun burnu kanıyor ve ağlıyordu. Anne bilinçsizce çocuğun başını arkaya doğru eğerek burnun kemikli kısmına bastırıyordu. Doğal olarak bu pozisyonda çocuğun kan akışı genzine doğru olmaya başladı. Kan nefes borusuna kaçınca refleks olarak öksürüyordu ve ağzı kan dolmuştu.
Hemen kendimi tanıtarak anneden izin aldım. Önce çocuğun başını öne eğip kanın genzine gitmesini önledim. Sonra da burnun iki kanadından (Kemiksiz kısım) sıkarak ona ağzından nefes almasını söyledim. Üç-dört dakika kadar böyle tutunca kan durdu.
İdeali bu işlemleri yapmadan önce burunu içli dışlı soğuk suyla yıkamaktır ama bugün benim o olanağım yoktu.
Çocuklarda burun kanamaları %99 ön kısımdan olur. Burun kanatlarını yapışılı tuttuğunuzda oraya yapılan baskıyla kanın durmasını sağlarsınız. Bu sayede hastaneye panik olmadan ulaşacak zaman kazanılmış olur.
İleri yaşlarda, özellikle tansiyon hastalarında aynı şekilde müdahale edilmez. Zira o tip kişilerde kanama %70 arka kısımdandır. Bu durumlarda hiç vakit kaybetmeden hastaneye gitmekte fayda vardır.
İlk yardım önemlidir. Bilinçli yapılması gerekir. Anne, bebeğine yardım etmek isterken ona zarar verebilirdi. Kanın akciğere dolması sıkıntı yaratabilirdi.
Aklınızda bulunsun.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu