GenelGüney KıbrısKıbrısManşet

Doğal felaketin siyaseti olmaz!

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanlığına yeni seçilen Nikos Hristodulidis, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs’taki BM Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart’ın ara bölgedeki ikametgahında bir araya geldi

BM: Liderler, açık ve yapıcı bir gayriresmi görüşme yaptı

Tatar: Uzun vadede hepimizin gönlünden geçen Kıbrıs’ta uzlaşmaya varabilmemizdir

Hristodulidis: Kıbrıs Rum tarafı için egemen eşitlik tartışmaya açık bir konu değildir

TATAR: YENİ BİR MİLLİ SİYASET YÜRÜTÜYORUZ…

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rum Yönetimi Başkanlığına seçilen Nikos Hristodulidis ile görüşmesinde, Kıbrıs’ta yeni bir milli siyaset yürüttüklerini dolayısıyla resmi görüşmelere ancak egemen eşitliğin kabulüyle geçilebileceğini ilettiğini söyledi. Yapılan görüşmenin esas amacının tanışma olduğunu dile getiren Tatar, Hristodulidis’e gerek pandemi döneminde gerek Ukrayna savaşı gerekse deprem dolayısıyla ekonomik sıkıntılar yaşanırken Kıbrıs Türk halkının acımasız izolasyonlar ve ambargolar altında yaşamasının kabul görmediğini ve görmeyeceğini ifade ettiğini dile getirdi.

“İŞBİRLİĞİ YAPABİLECEĞİMİZ KONULAR VAR”…

Kıbrıs meselesi devam ederken iş birliği gerçekleştirilebileceğini söyleyen Tatar, Kıbrıs Türk halkı ve Kıbrıs Rum halkının menfaatleri için sağlık, kriminal olaylar ve deprem gibi önemli konularda iş birliği yapılabileceğini belirtti. Tatar, KKTC’de depreme karşı önlemler çerçevesinde atılan adımları Hristodulidis’e aktardığını dile getirerek, olası bir depremde nasıl iş birliği yapabileceğinin de konuşulduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Tatar, deprem gibi bir olayın siyaseti olamayacağını söyleyerek, “İş birliği çerçevesinde bu konuda bir adım atılabilir” dedi.

HRİSTODULİDİS YENİ BİR ŞEY DUYMADIM…

Nikos Hristodulidis ise Ersin Tatar’a, Kıbrıs sorunundaki çıkmazdan kurtulmak için BM kararları çerçevesinde mümkün olan her şeyi yapmaya hazır olduğunu söylediğini aktardı. Geçen hafta Cumhurbaşkanı seçilen Hhristodulidis görüşmenin ardından verdiği bilgide, Tatar’dan “Yaklaşımları açısından beklemediği hiçbir şey duymadığını” da söyledi.

BM: AÇIK VE YAPICIYDI…

BM Sözcülüğü, görüşme sonrası yaptığı yazılı açıklamada, “Tatar ve Hristodulidis’in BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışman Yardımcısı Colin Stewart’ın himayelerinde açık ve yapıcı bir gayriresmi görüşme yaptı” denildi. Açıklamada liderlerin, aralarında Kıbrıslı Türklerin de bulunduğu binlerce kişinin hayatını kaybettiği yıkıcı depremler konusu dahil olmak üzere birçok konuyu ele aldıkları belirtildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu