Güney KıbrısKıbrısManşetSiyaset

Doğru tespit

Güney Kıbrıs’ta yayınlanan Politis gazetesi Rum lider Nikos Anastasiadis yönetiminin çözümsüzlüğe yatırımla “Doğal Gazı Akdeniz’in Dibine Gömdü” başlığı ile paylaştığı haberde ilginç tespitlerde bulundu

Güney Kıbrıs’ta yayınlanan Politis gazetesi Rum lider Nikos Anastasiadis yönetiminin çözümsüzlüğe yatırımla “Doğal Gazı Akdeniz’in Dibine Gömdü” başlığı ile paylaştığı haberde ilginç tespitlerde bulundu. Politis, Kıbrıslı Rum yönetiminin tek yanlı ilan ettiği MEB’in 12’nci parselinde (Afrodit yatağı) 28 Aralık 2011’de 4-5 trilyon ayak küp rezerv keşfedilmesiyle başlayan doğal gaz ümidinin, Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğüne oynaması yüzünden “Akdeniz’in dibine gömüldüğüne” işaret etti.

Bu tespite aynen katılıyorum.

Sürecin başından bu yana adadaki çözümsüzlüğü perçinleyen bir anlayış içinde hareket eden Anastasiadis yönetimi bugün çıkmaza giren Kıbrıs sorununun hazırlayıcılarından olmuştur. Anastasiadis yönetimi bugün ise ta ilk başından beri sürdürdüğü bu politikayı istediği noktaya çekmiştir. Nitekim federal çözüm istiyormuş gibi yaparak süreci el altından dinamitleyen anlayışın bir kazanımı da Türkiye’nin ve Kıbrıs Türk liderliğinin 2 ayrı egemen devlet zemininde bir argümana sarılması oldu.

Böylelikle Anastasiadis yönetimi de bir yerde  istediğini almış oldu. Zira federal çözüm istermiş gibi yaparak gerçekte federal çözüme giden yolları sahada tıkayan bir politika izleyen Anastasiadis başkanlığındaki Kıbrıs Rum Yönetimi bugün çözümsüzlük duruşunu Kıbrıs Türk Yönetiminin üzerine yıkmaya çalışmaktadır. Hatta bunu başarmış gibi görünüyor. En azından uluslararası alanda bu politikanın algısı üzerinden kurguluyor stratejilerini.

Fakat bir taraftan da sadece Kıbrıs’ın kuzey yarısını değil, aynı zamanda güney yarısını da kilitliyor. Nitekim aklın yoluna gitmek varken, bu alanda işbirliğine zemin hazırlayıp bunun üzerinden Kıbrıs sorununun çözümüne katkı sağlamak varken bunun tam tersine yönelerek Kıbrıslı Türkleri ve Akdeniz’de kıyısı uzanan Türkiye’yi doğalgaz projesinin dışında tutarak hem Kıbrıs sorununa darbe vurmuştur hem de o gazın denizin dibinde öylece kalmasına olanak tanımıştır.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu