GenelGüney KıbrısManşet

Doğrudan Savunma Bakanı’na bağlı “Güvenlik ve Savunma Akademisi” kuruluyor

Rum yönetiminin, doğrudan Savunma Bakanı’na bağlı bir “Güvenlik ve Savunma Akademisi” kuracağı, ilgili yasanın dün meclise sunulduğu bildirildi.

Haravgi, “Güvenlik ve Savunma Akademisi”nin Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) yerine doğrudan Savunma Bakanı’na bağlı olacağına dikkat çekti.

Habere göre akademinin kurulabilmesi için Savunma Bakanı Haralambos Petridis, RMMO yasasında değişiklik öngören yasa tasarısını meclise sundu. Akademide RMMO mensuplarına liderlik, analiz ve uluslararası siyasi-askeri durum, kriz yönetimi ve karar almada modern metot ve prosedürler üzerine stratejik düzeyde eğitim verilecek.

Kurulacak akademide polis, itfaiye, liman polisi, sivil savunma vb. diğer “ulusal güvenlik personeline” de eğitim verilmesi planlanıyor. Akademinin Güney Kıbrıs’taki ve yabancı yüksek eğitim kurumları, başka ülke askerî akademileri ve eğitim merkezleri ile iş birliği içerisinde olacağı kaydedildi.

Rum yönetiminin nihai hedefinin, Avrupa Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası (CSDP) için ortak bir algı geliştirmek ve Avrupa Ortak Dış ve Güvenlik Politikası (CFSP) konu ve misyonlarında bölgesel eğitim noktası haline gelmek olduğu belirtildi.

Gazete kurulacak akademi ile “sürekli değişmekte olan jeopolitik-askerî çevreye, süratle gelişen yeni teknolojiye cevap verebilmek için hazırlık durumunu artırma”nın murad edildiğini yazdı. Şu anda Meclis Savunma Komitesi aşamasında bulunan değişiklik yasa tasarısında Güney Kıbrıs’ı askerî iş birliklerine müdahil edecek çelişkili maddeler olduğunu da belirten gazete, tasarının görüşülmesi sırasında bu maddeler hakkında izahat vermek üzere Savunma Bakanı’nın Savunma Komitesi’ne çağrılacağını da ekledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu