GenelKıbrısManşetToplum

Dolandırıcılara dikkat ediniz!

KKTC’de son yıllarda türeyen dolandırıcılara karşı polis ve bankalardan uyarılar gelmeye devam ediyor

Hesabınıza, kartınıza, kişisel bilgilerinize ilişkin bilgileri tanımadığınız kişilere transfer etmeyiniz

 

Kişisel verilerinizi ele geçirmeyi hedefleyen “otalama” saldırılarına karşı dikkatli olunuz

özel haber

 

DOLANDIRICILAR HİÇ BOŞ DURMUYOR… KKTC Polis Genel Müdürlüğü de özellikle yaşlı kişilere çeşitli senaryolar üreterek paralarını almaya çalışan telefon dolandırıcıları hakkında sık sık uyarılarda bulunurken, bankalar da müşterilerinin çeşitli dolandırıcılık olaylarına karşı benzer hatırlatmalar yapıyor. Bankalar, müşterilerine gönderdikleri mesajlarda sık karşılaşılan dolandırıcılık yöntemlerine karşı önlem almalarını istiyor. Ülkedeki şube bankalarından İş Bankası da müşterilerine gönderdiği mesajda dolandırıcılık yöntemleri hakkında uyarılarda bulundu.

 

İŞTE SIK KARŞILAŞILAN DOLANDIRICILIK YÖNTEMLERİ:

 

TELEFON DOLANDIRICILIKLARI: Ülkedeki bankalar hiçbir koşul ve durumda müşteri şifrenizi cep telefonunuza gönderilen tek kullanımlık mobil onay kodunu sözlü veya yazılı olarak talep etmez. Hesabınıza, kartınıza, kişisel bilgilerinize ilişkin bilgileri tanımadığınız kişilere transfer etmeniz istendiği durumlarda telefon görüşmenizi sonlandırın ve konuyu bankanıza (müşteri hizmetlerine) bildirin.

 

SOSYAL MEDYA DOLANDIRICILIKLARI: Reklam ve kampanyalar sadece bankaların resmi kurumsal sosyal medya hesapları üzerinden yayımlanıyor. Bankanıza ait tüm markaların hesaplarına sadece siz ulaşabilirsiniz. Kimse başkası adına kredi çekemez, aracı olamaz, kredi verilmesini kolaylaştıramaz. Sizi adınıza kredi sürecini yürütebileceğini söyleyen kişilere itibar etmeyiniz.

 

ÜRÜN HİZMET ALIMI DOLANDIRICILIKLARI: Emsallerinden çok cazip fiyat ya risklidir ya da dolandırıcılıktır. Güvenli e-ticaret sitelerinden alışveriş yapmaya dikkat ediniz. Rezervasyonlarınızı herkes tarafından bilinen kurumsal sitelerden ya da doğrudan acentelerden yapınız. Güvenilirliğinden emin olmadığınız hiçbir kanala yatırımlarınızı yönlendirmeyiniz.

 

OLTALAMA: Bankanız tarafından kişisel ya da finansal bilgi girişi talep edilen e-posta ya da kısa mesaj gönderilmez, bilgi güncellemesi bu yöntemler ile yapılmaz. Kişisel verilerinizi ele geçirmeyi hedefleyen “oltalama” saldırılarına karşı dikkatli olunuz.

 

MOBİL CİHAZ ZARARLI YAZILIMLARI: Kullandığınız cihazlarda zararlı yazılımlardan korunmak için, lisanslı anti virüs programı kullanınız ve düzenli tarama yapınız. Android işletim sistemine sahip cihazlarınızın anti virüs aboneliklerini gözden geçiriniz. Abone değilseniz abone olunuz. Telefonunuzda bulunan uygulamalarınızı gözden geçiriniz, mümkünse en yeni sürümlerini kullanınız. Video, maç dizi vb. izlemek için ücretsiz ya da üyelik olmadan işlem yapabileceğiniz uygulamaları cihazlarınıza yüklemeyiniz.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu