EkonomiGenelManşet

Dolar kuru rekor kırarken Euro/TL, sterlin/TL ve altından da tarihi rekorlar

Eylül-Aralık periyodunda TL’nin geldiği noktada tüm birikimleri eriyen ve astronomik oranda zamlanan fiyatlarla başa çıkamayan vatandaşlar ağlamayı beğenmiyor.

Eylül-Aralık periyodunda TL’nin geldiği noktada tüm birikimleri eriyen ve astronomik oranda zamlanan fiyatlarla başa çıkamayan vatandaşlar ağlamayı beğenmiyor.

Türkiye piyasasında Kıbrıs saat ile 10.50 itibarıyla dolar/TL Cuma günkü kapanışa kıyasla %6.40 artışla 17.4579 seviyesinde, Euro/TL %6.60 artışla 19.6651 seviyesinde, sterlin/TL de %6.05 artışla 23.0607 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 18.00 TL’den, Euro 20.55 TL’den, sterlin de 23.85 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 17.40 TL, Euro’da 19.95 TL, sterlin de 23.00 TL düzeyinde.

TC Merkez Bankası’nın Eylül’den bugüne politika faizini %19’dan %14’e indirmesi, başta Erdoğan olmak üzere, TC yetkililerinin sürekli olarak faiz karşıtı konuşmalar yapması TL’nin 3 ayda %40’ın üzerinde değer kaybetmesine neden oldu.

Günün ilk işlemlerinde %5’tan fazla yükselen kurda TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz açıklamaları etkili oluyor.

Erdoğan, hafta sonu katıldığı organizasyonlarda faiz konusunda keskin açıklamalar yapmaya devam etti ve “Neymiş efendim, faizleri düşürüyormuşuz. Benden başka bir şey beklemeyin. Bir Müslüman olarak naslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim. Hüküm bu.” açıklamasını yaptı.

Ayrıca TÜSİAD’ı da eleştiren Erdoğan “Siz bu hükümeti nasıl çökertir de isteyeceğimiz, sömüreceğimiz bir yönetimi iş başına getirtiriz, bunun için gayret ediyorsunuz. Bu millet size bu fırsatı vermeyecek.” ifadesini kullandı.

Geçen hafta kulislerde konuşulan OHAL için akıl karışıklığının ötesinde büyük bir yanlıştır diyen Erdoğan’ın açıklamalarının ardından TL, gelecek dönemde de faiz indiriminin devam edeceği beklentisiyle haftaya düşüşle başladı.

Dolar kuru rekor kırarken Euro/TL, sterlin/TL ve altından da tarihi rekorlar ardı ardına geldi.

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu