EkonomiKıbrısManşetToplumTürkiye

Dolar kurunda ürküten beklenti!

Uluslararası bankalar dolar/TL’nin yılsonunda 37’yi göreceğini öngörürken ekonomistler bunu iyimser buldu, yerel seçim sonrası artışa işaret etti

Uluslararası bankalar dolar/TL’nin yılsonunda 37’yi göreceğini öngörürken ekonomistler bunu iyimser buldu, yerel seçim sonrası artışa işaret etti.

Döviz kurları, mali piyasalarda temkinli adımlarla yükselişini sürdürüyor. Dolar/TL, dün 30.60’ın üzerinde hareket ederek, yeni rekorlara koşarken, tarihi zirve “illikit” piyasada 30.6125 seviyesindeydi.

Dolar/TL, Eylül 2023’ten beri devam eden kademeli yükseliş trendini sürdürerek 30.6’nın hemen üzerinde, tarihi zirvesine yakın bir noktada güne başladı. Bu verilere göre TL, Ocak ayında dolar karşısında %2.7 değer kaybetti. Yılbaşından beri TL’nin dolar karşısındaki kaybı ise %3.5 oldu. Euro/TL de Foreks piyasalarda 33.11 ile rekor tazeledi.

TCMB “39.59” DEDİ
TC Merkez Bankası KKM hesaplarına esas dolar kurunu önceki gün en yüksek 39.5950 lira olarak açıkladı. Buna göre bu tür hesap sahipleri için 7 Şubat 2024 itibarıyla son üç ayda %7.37’lik kur farkı oluştu. Piyasalar Merkez Bankası’ndaki başkan değişiminin ardından yeni başkanın bugün açıklayacağı enflasyon raporuyla birlikte vereceği mesajları bekliyor. Uluslararası bankaların dolar/TL’ye yönelik tahmin açıklamaları da sürüyor.

Yatırım bankası Goldman Sachs, dolar/TL’nin üç ay sonra 32 TL, altı ay sonra ise 34 TL’ye ulaşacağını öne sürdü. Banka, dolar kurunun yılsonunda 37 TL’yi göreceğini, 2025’te 40 lirayı aşacağını, 2026’da 44 TL, 2027’de ise 48 TL olacağını öngörüyor.

İNSANLAR DOLAR ALIYOR
Hem bankanın tahminlerini hem kurdaki ilerleyişi değerlendiren Prof. Dr. Cem Başlevent, belediye seçimleri sonrası, 2023’teki seçim sonrası manzaranın oluşabileceğini anımsattı.

Ekonomi yönetiminin TL’nin değer kaybına ilişkin beklentileri yönetemediğini söyleyen Başlevent, “Merkez Bankası rezervinde düşüş var. Buradan anlıyoruz ki TL’nin şu anki düzeyi rezerv kaybı pahasına sağlanan bir düzey. Seçim öncesi artış istenmiyor. Ancak seçimden sonra geçen seçimlerden sonra olduğu gibi büyük bir gevşeme olacağı beklentisi çok yüksek, bu da insanları halen dolar almaya itiyor” dedi.

BORSADAKİ SIKINTI
Borsa İstanbul’da BİST100 endeksi yeni rekorlar kırıyor. Yatırımcılar rekor algısıyla borsaya koşarken dolar bazında yapılan hesaplamalar endeksin kayıpta olduğunu gösteriyor. Dolar cinsinden bakıldığında BIST 100 endeksi 292 dolar seviyesini gördü. 2023 yılında BIST 100 endeksi dolar cinsinden 312 dolar ile son zamanların en yüksek seviyesine çıkmıştı. Dolar cinsinden endeks 2010’da 510 dolar ile rekor seviyesini görmüştü.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu