EkonomiKıbrısManşetTürkiye

Dolar TL önünde 7.42’nin, Euro 8.76’nın üzerine çıktı

Türkiye piyasalarında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın piyasayı fonlama maliyetlerini artıran sıkılaştırma politikasına yönelik hamleler ve gelişmeler Türk Lirası’nın değer kaybını durduramıyor

Türkiye piyasalarında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın piyasayı fonlama maliyetlerini artıran sıkılaştırma politikasına yönelik hamleler ve gelişmeler Türk Lirası’nın değer kaybını durduramıyor.

Bugün piyasaların açılmasıyla birlikte bir miktar daha yukarı yönlü hareket eden dolar/TL 7.38 seviyelerinde seyrederken Euro/TL 8.72’in üzerinde el değiştiriyor.

Saat 11.15 itibarıyla Türkiye piyasasında dolar/TL 7.3965, Euro/TL 8.7440, sterlin/TL de 9.6798 seviyesindeydi. Aynı dakikalarda KKTC piyasasında dolar 7.42’nin üzerinde, Euro 8.76’nın üzerinde ve sterlin de 9.72’nin üzerinde satılıyordu. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi ise güne %0,51 artışla 1.114,05 puandan başladı.

Kur, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Karadeniz’de doğal gaz bulunduğuna ilişkin açıklamalarıyla geçen hafta dalgalı bir seyir izlemişti.

Kurda bir yıllık işlem aralığı 7.4084 – 5.6328 seviyesinde. 1 aylık günlük hareketli ortalaması 7.0981. 50 günlük hareketli ortalaması 7.0014 ve 100 günlük hareketli ortalaması ise 6.9419’da bulunuyor.

KUR VE FAİZDEKİ GELİŞMELER

Politika faizini artırmayan TCMB, başka yollarla faiz artışlarına yol verirken bu gelişmeler piyasa çevreleri tarafından yakından takip ediliyor.

Bugün ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9.60’a yükselirken dün ilk kez %11.25’le GLP’den borçlanma gerçekleştirildi

Türkiye 2 yıllık gösterge faizin bileşik faizi önceki kapanıştaki %13.22’ten %13.26’ya yükseldi. 10 yıllıkların bileşik faizi %13.21 ile önceki kapanışa göre değişmedi. ABD Doları cinsinden 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi %6.84’ten %6.80’e geriledi.

5 yıl vadeli kredi temerrüt takası Salı günü (CDS) primi bir miktar gerileyerek 540.9 baz puana düştü.

TCMB, dün, geç likidite penceresi (GLP) repo imkanı ile piyasaya 1 milyar TL verdi. Banka, kurda son dönemde yaşanan yükselişin ardından bir dizi sıkılaştırmacı adımlar atarak fonlama maliyetini yukarı çekiyor.

Geçen hafta gerçekleştirilen Ağustos ayı politika toplantısında politika faizinde değişikliğe gitmeyen TCMB, bununla birlikte, likidite tedbirlerinin süreceğini vurguladığı karar metninde, “Sıkılaştırma adımları makro finansal istikrarı destekler.” demişti.

Ayrıca TCMB, Pazartesi sabahı yaptığı açıklamada gerektiğinde BIST repo pazarında yapılan fonlamanın azaltılabileceğini söyledi.

Bugün açıklanan rakamlara göre reel sektör güven endeksi ve kapasite kullanım oranı Ağustos’ta arttı.

DOLAR GÖSTERGESİ TİCARET VE AŞI İYİMSERLİĞİYLE GERİLEDİ

Öte yandan dolar, ABD – Çin ticaret iyimserliği ve Covid-19 aşısı geliştirilmesi konusunda ilerleme kaydedildiğine ilişkin sinyaller ile önemli paralar karşısında geriledi

Dolar, risk iştahının ABD-Çin ticaret gelişmelerinden destek bulmasıyla G-10 paralarının çoğu karşısında geriledi. Koronavirüs aşısı geliştirilmesi konusunda ilerleme kaydedilmesi de yatırımcı güvenini destekliyor.

S&P 500 Endeks vadelileri, ABD ile Çin ticaret müzakerecilerinin anlaşmayı tartışması ve Washington’ın iki tarafın da başarılı olma konusunda istekli olduğunu açıklamasının ardından tırmandı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi %0.1 düşüşle iki günlük yükselişini durdurdu. Avustralya Doları/ABD Doları %0.2 yükselişle 0.7180’den işlem gördü. Sterlin/dolar paritesi %0.3 yükselerek 1.3098’den alıcı buldu.

Asya’da bulunan traderlara göre kısa vadeli kaldıraçlı hesaplar, algıdaki genel iyileşmenin etkisiyle sterlinde 1.3050 seviyesinden uzun pozisyon açtı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu