DünyaEkonomiManşet

Dolardaki hareketlilik Türk Lirası’nı etkiliyor

Türkiye’de bu hafta Türk Lirası’nın değerini doğrudan etkileyecek gelişmelerin azlığında dolardaki hareketlilik lira üzerinde belirleyici oluyor.

Türkiye’de bu hafta Türk Lirası’nın değerini doğrudan etkileyecek gelişmelerin azlığında dolardaki hareketlilik lira üzerinde belirleyici oluyor. Covid-19 ve ABD Merkez Bankası Fed’in adımlarından kaynaklanan korkularla birlikte dolar küresel piyasalarda pozitif tonunu sürdürüyor.

Türkiye piyasasında saat 11.10 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.51 artışla 8.5370 seviyesinde, Euro/TL %0.67 artışla 9.9822 seviyesinde, sterlin/TL de %0.49 artışla 11.6405 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.59 TL’den, Euro 10.03 TL’den, sterlin de 11.67 TL’den satılıyordu. Piyasada bugün ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.53 TL, Euro’da 9.95 TL, sterlin de 11.60 TL düzeyinde.

DOLAR GÜÇLÜ DURUYOR

Dolar bu sabahın erken saatlerinde Avrupa seanslarında büyük ölçüde değişmedi, ancak Federal Rezerv (Fed) pandemi dönemi parasal teşvikini azaltmaya başlarken Covid-19’un küresel büyümeyi durdurabileceği endişeleri üzerine ton olumlu olmaya devam ediyor.

Doların diğer altı para biriminden oluşan sepet karşısındaki durumunu izleyen dolar endeksi, Cuma gününün erken saatlerinde Kasım ayının başından bu yana ilk kez 93.612’ye yükselmesinin ardından 93.558 seviyesinde yatay işlem gördü. Dolar bu hafta %1.1 ile iki ayın en yüksek kazancını elde etme yolunda.

EUR/USD %0.1 artışla 1.1686’da, bir gecede ulaştığı 9 ayın en düşük seviyesi olan 1.1665’e yakın, USD/JPY 109.70’te büyük ölçüde yatayken, GBP/USD ise Temmuz ayında Birleşik Krallık’ta perakende satışlardaki keskin düşüşün açıklanmasının ardından %0.1 düşüşle bir ayın en düşük seviyesi olan 1.3624 seviyesine geldi.

Analistler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) son toplantısına ait tutanakların varlık alımlarının azaltılmasına bu yıl içinde başlanabileceği olasılığını artırdığına dikkati çekerek, doların diğer para birimleri karşısında güçlendiğini ve küresel risk iştahının azaldığını ifade etti.

Yatırımcıların gelecek hafta gerçekleştirilecek Jackson Hole toplantısına odaklandığını belirten analistler, Fed Başkanı Jerome Powell’ın burada yapacağı konuşmalarda, varlık alımlarının azaltılmasında izlenecek yol haritasına dair yönlendirmelerin takip edileceğini söyledi.

Türk Lirası, dolar/TL, sterlin/TL, Euro/TL, KKTC, döviz, Fed, varlık alımları, Jackson Hole toplantısı, Powell, EUR/USD, GBP/USD, Birleşik Krallık,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu