GenelKıbrısManşetSpor

Dopingli pul!

“Saldım çayıra, Mevlâm kayıra” günlerden geçen güzel ülkemizde gün geçmiyor ki yeni bir utanç daha yaşanmasın. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Posta Dairesi tarihi bir rezalete imza atarak bilgisizlik ve iş bilmezlik nedeniyle “DOPİNG” cezası almış bir sporcu adına pul bastırdı.

OLİMPİK OLAN TEK SPORCUMUZ İBRAHİM YAVUZ’DUR

Posta Dairesi tarafından “Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları” konusuyla geçen ay satışa çıkarılan ve Kıbrıslı Türk Olimpik Sporcular Meliz Redif ve İbrahim Yavuz’un resmedildiği pullar, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nda düzenlenen törenle takdim edildi. Sporculara, resmedildikleri pulların Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Resmiye Canaltay tarafından takdim edildiği törende, Posta Dairesi Müdürü Hasan Şentürk de hazır bulundu. Sporcuyu bu şekilde onore etmek bir sporcu için paha biçilmez bir duygudur. İbrahim Yavuz için herhangi bir sıkıntı yok Olimpik olan tek Kıbrıslı Türk sporcudur. Ancak Meliz Redif için aynı şey geçerli değil.

CANALTAY GERÇEKLERİ BİLMİYOR, BİLGİ VEREN OLMADI MI?

Bakan Resmiye Canaltay, tören öncesinde, pullar üzerinde resmedilmeye layık görülen iki Kıbrıslı Türk sporcu hakkında bilgi verdi ancak muhtemelen Meliz Redif ile ilgili kimse kendisini bilgilendirmedi. Meliz’in 2011 yılından başlayarak uluslararası müsabakalarda birincilikler aldığını, 4 X 100 ve 4 X 400 müsabakalarında hala kırılamayan iki Türkiye rekoru sahibi olduğunu, 2012’de Londra Olimpiyatları’nda Türkiye Kadın Milli Takımı’nda yer aldığını aktaran Canaltay’ın belli ki, 2011-2013 yıllarını kapsayan dönemde Meliz’in doping yaptığı için 3 yıl ceza aldığını ve başta 2012 Londra Olimpiyat Oyunları olmak üzere o süreçte katıldığı tüm yarışlardan diskalifiye olarak tüm derecelerinin ortadan kalktığını bilmiyor.

CANALTAY ÖĞRENİNCE ROL MODEL OLDUĞUNU DÜŞÜNECEK Mİ?

Canaltay, törende yaptığı konuşmada, her iki sporcuyu da gösterdikleri başarı ve ülkemize yaşattıkları gurur nedeniyle hazırlanan ve resmedildikleri pulları hediye olarak takdim etmekten onur duyduğunu belirtti. Canaltay, Meliz’in doping konusunu bilmediği için onun Olimpiyatlara katılarak ülkeyi en iyi şekilde temsil ettiğini belirterek bir de başarısının devamını diledi. Yetmedi ülke gençleri için de iyi rol model olduğunu vurguladı. Acaba Canaltay gerçekleri öğrenince de aynı duyguları hissedecek mi?

ŞENTÜRK DE KONUDAN BİHABER, ARAŞTIRMAMIŞ, ÖĞRENMEMİŞ

“Bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp” diye bir söz vardır. Posta Dairesi Müdürü Hasan Şentürk de belli ki konudan bihaber. Ancak spor ve sporcuyla ilgili bir iş yapıyorsanız hiç yoktan sporu yönetenlere, ya da sporcunun bağlı olduğu federasyonlara bir danışmış olsaydınız bu yanlış yapılmazdı. Bilgisizlik nedeniyle Şentürk de törende pul tasarımlarına ilişkin bilgi vererek, yaptıkları araştırmalar sonucunda ülkede olimpiyatlara katılmış 2 sporcu olduğunu tespit ettiklerini ve bu sporculara, manevi olarak takdirlerini sunmak istediklerini belirtirken Meliz Redif’in dopingli olmasından dolayı olimpiyatlara katılmış sayılan sadece 1 sporcumuz olduğunu atladı.

IAAF VE WADA ORTAYA ÇIKARDI, DOPİNGDEN 3 YIL CEZA ALDI

2011-2013 yılları arasında Uluslararası Anti-Doping Ajansı (WADA), Meliz Redif’in kan numunelerini almış ve kan değerlerinden kaynaklanan anormal değişiklikler tespit ederek sporcuyu biyolojik pasaport takibine alarak savunmasını istemişti. Sonrasında Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF), biyolojik pasaportlarında yasaklı maddeye rastlanan Meliz’i doping yaptığı gerekçesiyle 2015 yılında 3 yıl spordan uzaklaştırmıştı. Hakkını Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nde (CAS) arama şansı olan Meliz CAS’a başvurmadı. Daha sonra Meliz, IAAF (Uluslararası Amatör Atletizm Federasyonu) tarafından doping yaptığı gerekçesiyle 2012 Londra Olimpiyat Oyunları’nda diskalifiye edilen atletler listesine girdi. IAAF ve WADA’ya göre doping yapan sporcular ile ilgili yaptırımı şöyle; “Sporcu müsabakalardan otomatik olarak diskalifiye edilir. Madalyalar, ödüller ve puanlar dâhil olmak üzere sporcunun elde etmiş bulunduğu tüm sonuçların yitirilmesine yol açar.”

DOPİNGLİ SPORCUNUN PULU 1 YIL SATIŞTA KALACAK MI?

Posta Dairesi tarafından yapılan açıklamada; “Lefkoşa’da Devlet Basımevi’nde dijital baskı usulü ile 16’lı ( 15 pul ve 1 vinyet ) tabakalar halinde filigranlı kâğıda bastırılan bu pullar, 09.09.2021’de satışa çıkarılacak ve Postada bir yıl süre ile satışta olacaktır. Serideki 2.00 TL’lik pulda, Türkiye Tekerlekli Sandalye Basketbol Erkek Millî Takımı’na KKTC’den katılan ve 2016 Rio Paralimpik Oyunları’nda yarışan İbrahim Yavuz resmedilmiştir. Serideki 3.00 TL’lik pulda, Türkiye Atletizm Kadın Millî Takımı’na KKTC’den katılan ve 2012 Londra Olimpiyat Oyunları’nda yarışan Meliz Redif resmedilmiştir.” denildi. Gerçeklerin ortaya çıkma gibi kötü bir huyu vardır sözünden yola çıkarak merak edilen konu dopingli bir sporcu için bastırılan pullar 1 yıl boyunca satışta kalacak mı yoksa bu yanlış giderilmeyerek doping yapılması teşvik mi edilecek?

Diğer Haberler

Başa dön tuşu