KıbrısManşet

Döviz mevduatlarında sert düşüş!

Döviz mevduatlarında Nisan 2020'den bu yana en sert düşüş kaydedildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre, 5 Şubat haftası itibariyle yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatları 2,1 milyar dolar azaldı.

Son gelen veriler Türkiye’de bir zamandır konuşulan ters dolarizasyon konusunda pozitif sinyaller verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın verilerine göre 5 Şubat haftası itibariyle yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatları 2,1 milyar dolar düşüşle 232,9 milyar dolara geriledi. Böylelikle döviz mevduatlarında Nisan 2020’den bu yana en sert düşüş kaydedildi.

29 Ocak haftası da dikkate alındığında son iki haftada döviz mevduatlarının 3,2 milyar dolar azaldığı görüldü.

Mevduatların dağılımına bakıldığında gerçek kişilerin döviz mevduatları 1,4 milyar düşüşle 148,1 milyar dolara geriledi. Tüzel kişilerin döviz mevduatları ise 751 milyon dolar gerileyerek 84,8 milyar dolar oldu.

“YURTİÇİ YERLEŞİKLERDE TL VARLIKLARA YÖNELME EĞİLİMİ GÖZLEMLİYORUZ”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal da bir süredir yurtiçi yerleşiklerde TL varlıklara yönelme eğilimi gördüklerini belirtmişti.

Ağbal, Reuters’a verdiği söyleşide konuyla ilgili olarak şunları söylemişti:

Para politikasının etkinliği ve finansal istikrar açısından dalgalı kur rejimi ile uyumlu, şeffaf yöntemlerle ve herhangi bir kur seviyesi hedeflemeksizin döviz rezervlerinin güçlendirilmesini amaçlıyoruz. Bu kapsamda, yabancı para reeskont kredi dönüşleri döviz rezerv birikiminde önemli bir araç olmaya devam edecek. 2021 yılında bu kanaldan rezerve katkının 21 milyar ABD doları düzeyinde olacağını öngörüyoruz.

Öte yandan, piyasadaki döviz arzının döviz talebine göre güçlü ve istikrarlı şekilde yükseldiği dönemlerde, kuralları önceden açıklanmış bir plan dâhilinde, dalgalı kur rejimi ile uyumlu olmak kaydıyla, şeffaf yöntemlerle döviz alım ihaleleri düzenleyebileceğiz.

Bu doğrultuda, cari işlemler dengesi ve finans hesabındaki gelişmeler ile ters dolarizasyon sürecini yakından takip ediyoruz. Sermaye girişlerinin istikrarlı ve güçlü bir hale gelmesi, yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon eğiliminin tersine dönmesi, döviz alım ihalelerine başlamak için önemli bir gösterge olacaktır.

Son dönemde yurt içi yerleşiklerin TL cinsi varlıklara yönelme eğilimi gözlemliyoruz. Bu durum ters dolarizasyon sürecinde önemli bir sinyal. Ancak, bu yönelimin sürekliliğe dönüşmesi ve güçlü olması karar vermek bakımından önemli bir gösterge.

Son dönemde sisteme tabana yayılan efektif girişi de gözlemliyoruz. Bu durum yurtiçi yerleşiklerin döviz varlıklarını bankacılık sistemine taşıma isteğini ortaya koyuyor. Bu kaynaktan sisteme girişte döviz tevdiat hesaplarındaki gelişimi etkiliyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu