EkonomiGenelKıbrısManşet

Döviz mi TL mi?

Ülkede bozulan ekonomi iklimi elinde yatırım için parası olanı da zorluyor

Ülkede bozulan ekonomi iklimi elinde yatırım için parası olanı da zorluyor

Yükselen mevduat faizleriyle birlikte TL’nin yüksek getiri sağlaması, “mevduat mı döviz mi?” ikilemini doğurdu

Türkiye’de yıllar süren düşük faiz politikası nedeniyle oyun dışına itilen TL mevduat, yükselen faizlerle yeniden oyuna döndü

PARASI OLAN İKİLEMDE

Türk Lirası’nın kronik hale gelen değer kaybı dövize olan ilgiyi en üst noktaya çıkarırken, yükselen mevduat faizleriyle TL’nin sunduğu yüksek oranlı getiri, “Yatırımda (birikimde) mevduat mı döviz mi?” ikilemini beraberinde getirdi. Türkiye’de olduğu gibi KKTC’de de birçok kişi yüksek enflasyon karşısında birikimlerini artırmak en azından korumak için hangi yatırım aracına yöneleceğine karar veremiyor. Özellikle son birkaç aydır bu ikilem içinde bocalayan vatandaşlar, finans çevrelerine, ekonomistlere ve “işi bilenlere” danışıyor. KKTC Merkez Bankası Mart sonunda nezdindeki TL mevduatlarına uyguladığı faizi %46’ya çıkarırken, bankaların da bu civarda faiz uygulamasının önünü açmıştı.

YÜKSEK FAİZ SEÇENEK OLDU

KKTC’de sadece döviz veya mevduat dışında yönelecek bir yatırım aracı yok. Borsa, altın veya kripto için aracı kuruma ihtiyaç duyuluyor. Bu durum, zaten riski sevmeyen yatırımcı profiline sahip vatandaşlar için sadece iki seçenek bırakıyor. Türkiye’de ekonomistler geçtiğimiz yıllarda düşük faiz politikası nedeniyle TL mevduatın oyun dışına itildiğini hatırlatırken, bunun değiştiğini söylüyor. Yeni ekonomi yönetimiyle uygulanan “rasyonel” politikaların ardından faiz artırımlarına gidildi ve TL mevduat yeniden cazip hale geldi. Türkiye’de yayınlanan Dünya gazetesi yazarlarından Ufuk Korcan son yazısında bu ikilemi konu aldı ve gözlerin TC Merkez Bankası’nın Perşembe günü açıklanacak yeni faiz kararına çevrildiğini belirtti.

100 BİN TL’YE 50-60 BİN GETİRİ

KKTC’de bankaların net mevduat faizleri “müşteriye özel uygulamalar” nedeniyle tam olarak saptanamıyor. Ancak, ortalama durumda bugünün 100 bin TL’sinin %50-%57 faiz oranı bandında, 12 ay sonunda kümülatif olarak yaklaşık 50-60 bin TL faiz geliri elde edeceği hesaplanıyor. Aynı para ile bugün 32.00-32.45 TL aralığından dolar alan birinin mevduat getirisini geçmesi için, 12 ay sonra dolar kurunun 50-52 TL aralığına gelmesi gerekiyor. Kurumların yaptığı tahminler dikkate alındığında kurların bir yıl sonra 52 TL’nin üzerinde olma ihtimali şu aşamada zor gözüküyor. Korcan’ın yazısından yararlanarak yaptığımız bu hesaplamada Lira cinsinden mevduat avantajlı gibi duruyor ama TL’nin geleceği nokta konusunda net bir öngörü de yok.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu