KıbrısManşetSürmanşetTürkiye

Dövizler “YEP” sonrası yüksek seviyelerini korudu

Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Yeni Ekonomi Programı'nı açıklamasının ardından dövizlerin yüksek seviyelerini koruduğu dikkati çekti.

Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Yeni Ekonomi Programı’nı açıklamasının ardından dövizlerin yüksek seviyelerini koruduğu dikkati çekti.

Haftanın ilk işlem gününü 7.8062 seviyesinden tamamlayarak yeni güne yükselişle başlayan Dolar/TL kurunda hafif bir geri çekilme olmasına rağmen Euro/TL ve sterlin/TL önce bir miktar düşüş yaşadı, ardından dünkü seviyelerinin üzerine çıktı. Euro ve sterlin yeni rekor seviyelerini görürken, dolarda 7.80’nin altına indi.

Türkiye piyasasındaki bu gelişmeye rağmen, KKTC piyasasında geri çekilmeler biraz daha sınırlı. Sabahki yükseliş yerini yatay seyre bırakırken, saat 14.00 itibarıyla doların piyasadaki en düşük satış değeri 7.84 TL, Euro’nun 9.17 TL, sterlinin de 10.06 TL’den satıldığı saptandı.

Uzmanlar kurun yükselişinde Azerbaycan ile Ermenistan arasında tırmanan gerginliğin de etkili olduğunu işaret ediyor. Hafta sonu Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında, Ermeni güçlerinin Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine ateş açması üzerine çatışmalar başlamıştı.

Sonrasında, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Hacıyev, ülkede ilan edilen “savaş hali”nin Bakü dahil 19 il ve ilçede uygulanacağını bildirdi. Dün ise Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkede kısmı seferberlik ilan edilmesine yönelik kararı imzaladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) geçen hafta Perşembe günkü politika toplantısında 200 baz puan faizi artırımına gitti. Sürpriz karar, yurt içi piyasalarda olumlu karşılanırken, kur aşağı yönlü tepki vermişti.

UZMANLAR YEP’İ DEĞERLENDİRDİ

Piyasalar üzerinde fazla etkili olamayan Yeni Ekonomi Programı’nı Bloomberg HT’ye değerlendiren uzmanlar ilk kez iyi ve kötü senaryo hazırlandığına da dikkat çekti. Uzmanların değerlendirmeleri şöyle:

ŞEKERBANK BAŞEKONOMİSTİ DR. GÜLAY ELİF YILDIRIM:

“Genel itibari ile baktığımızda beni gördüğüm kadarıyla piyasada hepimizin konuştuğu bir çerçeve oluşturulmuş. Sonrası için de bir alternatif senaryonun oluşturulması çok olumlu, çünkü o kadar çok belirsizlik var ki. Salgının gidişatı açısından böyle bir yaklaşımla büyüme anlamında eksi 1.5 beklenti 2020 yılı için makul ve sonrası için ben açıklananları makul buluyorum. Yüzde 5.8’in içinde çok büyük bir baz etkisi olacak. 0.3 üzerine bir büyümede baz etkisi hesaplanıyor ama bir de kontratların yenilenmesi ve genel olarak emtiadaki görüntü artı turizmde 25 milyar dolar kayıp olmayacağı öngörüsü var.”

ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM GÖREVLİSİ GİZEM ÖZTOK ALTINSAÇ:

“Baz senaryoda bu yılı artıda bitiyoruz. Önümüzdeki yılda 5.8 gibi yüzde 6’ya yakın bir beklenti telaffuz edildi. Aslında bir de yan senaryo yapılmış, kötümser senaryo bu piyasa beklentisine daha yakın. Bu yıl yüzde 1.5 daralma önümüzdeki yıl da yüzde 3.7’lik bir büyüme, bu biraz daha piyasa beklentisine yakın. Bu yıl yan büyüme 4. Çeyrekteki rakama bağlı olarak gerçekleşecek. Önümüzdeki yıl için 5.8 piyasa tahminin oldukça yukarısında.

V tipi toparlanma oldu ama bunun geri geliş kısmı 3. Çeyrekte oldu. Dolayısıyla yaşandı ve geride kaldı. Bundan sonra dünya ile birlikte büyümenin toparlanması devam edecek mi yoksa biraz tökezleme mi göreceğiz bunu anlamaya çalışıyoruz. Dolayısıyla ben burada yan senaryoya daha yakınım.”

PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ REKTÖR YARDIMCISI PROF. DR. ERHAN ASLANOĞLU:

“Alternatif senaryoların oluşturulması, pandeminin yarattığı belirsizliğin vurgulanması bu işin kısa vadeli değil orta ve uzun vadeli belirsizlik barındırdığının göstergesidir. Makroekonomik tahminler yanılma payı en yüksek olan kısım. Burada önemli olan ne kadar yakın ve ne kadar gerçekçi olabildiğidir. 2 yıl önceki vurgu “dengelenme” tekrar gelmiş. Geçen yıl değişimdi, şimdi tekrar dengelenme oldu.

İlk kez iyimser ve kötümser senaryolar yapılarak bir büyüme tahmini yapılması olumlu. İyimser senaryodaki, oldukça iyimser kalıyor. Sayın Bakanın kötümserlik diye vurguladığı tahmin aslında biraz daha gerçekçi duruyor. Yine de pandeminin bize ne getireceğini bilemediğimiz bir dünya var. Enflasyon ve cari dengede büyümedeki kötümser ve iyimser tahminlere göre aslında enflasyon ve cari dengedeki tahminler de değişebilir.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu