KıbrısManşetSağlık

Dr.Aşardağ: Lamp Sistemi’ne neden geçilmiyor?

Ülkemizin tanınan doktorlarından Erden Aşardağ gündemde olan PCR ve Antijen testlerinin nerede, kimler tarafından yapıldığı tartışmaları üzerine yapılan testlerin güvenilirliğini sordu,

  • Dr.Erden Aşardağ koronavirüsle ilgili kritik sorular sordu ve yetkililere seslendi

Ülkemizin tanınan doktorlarından Erden Aşardağ gündemde olan PCR ve Antijen testlerinin nerede, kimler tarafından yapıldığı tartışmaları üzerine yapılan testlerin güvenilirliğini sordu,

İç Hastalıkları Uzmanı Dr.Erden Aşardağ “20 bin test yapılıp 150 vaka saptanırken 10 bin test yapıp 149 vaka saptanması düşündürücüdür” dedi ve yapılan testlerin doğruluğunun incelenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Aşardağ ayrıca çok daha kolay, çok daha hızlı ve basit şekilde uygulanabilen virüs tespit yöntemi olan “LAMP SİSTEMİ”ne neden geçilmeyi düşünülmüyor diye sordu.

İşte Aşardağ’ın paylaşımında yazdığı şeyler:

COVİD-19 TESTLERİ İLE İLGİLİ – LABORATUVAR ALT KOMİTESİ GERÇEĞİ !!!
Pandeminin geriletilmesi için tartışılması gereken konuların başında, testlerin nerede yapılacağı dışında, hale hazırda kullanılan testlerin doğru gösterip göstermediği ve bu testlere ne kadar güvenebileceğimizdir. İlk planda bunu tartışmak lazım.

Yapılan test sayısı ile pozitif çıkan vakaların örtüşmemesi ve istatistik kurallarının yerle bir edilmesinin en büyük sebeblerinden birisi de test güvenirliği sorunudur.. 20.000 test yapılıp 150 vaka saptanırken 10.000 test yapıp 149 vaka saptanması düşündürücüdür. Birçok değerli laboratuvar uzmanı ve sağlıkçılarımızın bu konuda ciddi tedirginlikleri olduğunu başından beri biliyoruz.

Lütfen artık sesinizi yükseltiniz.Konunun uzmanları olarak güvenirliği sizler sağlayacaksınız.

Pandeminin başından beri yasalarımızda var olan ama uygulanmayan ve aşağıdaki soruların cevaplarını araştırıp, sonuca bağlayacak olan YASADA BELİRLENMİŞ ANCAK HALEN UYGULAMAYA GEÇMEYEN LABORATUVAR ALT KOMİTESİDİR..

Ülkede yaşanan test kaosunun sonlandırılması açısından, bilimsel ve tek karar verici bu komite olmalıdır.

Tüm medeni ülkelerde test kararları, bu komite veya BENZER kurumlar sorumluluğundadır.

Derhal Laboratuvar alt komitesi gecikmeden atanmalıdır. Herkes fikrini gıyaben söyleyebilir.

Karar verici komite olacaktır. KOAS bu şekilde bitebilecektir. Aksi takdirde güzide birçok kurumumuz yakışıksız bir şekilde karşı karşıya gelecektir. Bu kaçınılmazdır.

SORULAR- Kurulacak olan laboratuvar alt komitesine sorularımız şunlar olacaktır

– Hangi test kitlerini kullanıyoruz. ?

– Kullanılan test kitlerinin doğruluk çalışmaları nelerdir. ? Onayları var mı ?

– Doğruluk ve güvenirlik oranlarını saptamak için hangi bilimsel yöntemler kullanılmıştır ?

– Neden 3-4 ay önce gerekli mercilerimiz aracılığı ile, UNDP VE AB ye baş vurular sayesinde 75.000-100000/ ay, ücretsiz antijen kitleri ülkemize ulaşamadı veya ulaşması engellendi mi?

 Engellendiyse , devletin parasına halkın parasına yazık değil mi ? Hertürlü kurumun tıbbı onayını almış ve güvenirlikleri kanıtlanmış kitlerin kullanımı kime ne zarar verecekti ?

– Antijen kitleri satın alınırken yasal prosedürler uygulandı mı ?. Sadece soruyorum.

– Halen kullanılan pcr kitlerinin son 2 aydaki duyarlılıkları nedir ? Doğruluk oranı daha iyi olan pcr kitleri ile desteklenmeli midir ?

– Mutant virüs tesbiti neden yapılmıyor ? Gereksiz mi ?. Yapıldıysa artan bulaş oranlarında mutant virusun payı nedir ?

– Ucuz, güvenilir, çocuklara kolayca uygulanabilen, çok kısa zamanda sonuç alınabilen, günde 10 binlerce çalışılabilen, sadece tükrük örneğinden çalışılan, burun ve boğaza alet dokandırmadan, ciddi maddi yük getirmeyecek ve ciddi teknolojik pahalı cihazlar gerektirmeyen, uygulanması için laboratuvar uzmanları tarafından eğitilecek (2 günde eğitilebilinir) görevliler tarafından uygulanabilrecek, havalimani, okullar, üniversiteler, oteller, fabrikalarda yaygın bir şekilde kullanabilecek virüs tespit yöntemi olan LAMP SİSTEMİ neden halen var olan kaosu sonuçlandırabilecek şekilde hayata geçirilmiyor.

– Bazı merkezlerde ağız ve burundan örnek alma yöntemi usulüne tam uygun yapılmamaktadır.Yanlış sonuçların çıkmasına yol açmaktadır.

Yanıltmaktadır.(Başından beri çok iyi çalışan merkezleri tebrik ve teşekkür ediyoruz) . Bu merkezlerin kontrolü yeterince yapılabiliniyor mu ?

Bu sorulara cevap bulmadan testler konusunda yapılan tartışmalar yetersiz ve kaotik olmaktan öteye gidemez.

SAYIN SAĞLIK BAKANLIĞI YETKİLİLERİNE, SN. HÜKÜMET , MALİYE BAKANLIĞINA VE SAĞLIK BİRLİKLERİMİZE ÇAĞRIMIZDIR. BİRAN ÖNCE LABORARUVAR ALT KOMİTESİNİ DEVREYE SOKALIM. BİRAN ÖNCE !!! LÜTFEN . KAOS BAŞKA ŞEKİLDE BİTMEYECEK.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu