GenelKıbrısManşet

Dr.Sibel Siber: “1963’te Makarios ne söylüyorsa, şimdi Anastasiadis de onu söylüyor”

Dr.Sibel Siber'den Kıbrıs meselesi yorumu...

Eski Başbakanlardan, Meclis eski Başkanı Dr.Sibel Siber gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Kıbrıs meselesine dair görüşlerini paylaşan Siber; Anastasiadis’in hiçbir zaman “İki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı bir çözüm” söylemini duymadığı aktararak “İki toplumlu tanımı kullanılıyor ama siyasi eşitlik konusunda asla bir mesaj vermiyor. Romantizm üzerinden değil gerçeklik üzerinden gitmeliyiz.” dedi. Kıbrıs Rum Liderliğinin Kıbrıs Türk halkına yönelik “azınlık” bakış açısının değişmediğini aktararak, Makarios’un zamanında yaptığı “%18’lik bir toplum bize hükmedemez” söylemlerinin günümüzde de Anastasiadis tarafından dile getirildiğini ve Rumların, Kıbrıs Türklerine yönelik bu tarz bakış açısının değişmediğini belirtti.

Kıbrıs sorunu çözümünde tek bir teze bağlı kalmanın doğru olmadığını ve yeni tezlerin de denenmesinin gerekliliğini dile getiren Siber; “hiçbir şeyi tabu olarak görmemeliyiz” diyerek federasyon dışında başka bir tez konuşamayız demenin doğru bir düşünce olmadığını söyledi.
Bir hekim olarak durumu yorumlayan Siber; ” Her hastanın her tedaviye verdiği yanıt ayrıdır. Tek çözüm federasyondur en iyi çözüm federasyondur diyebilirsiniz ama bu tedavi yöntemi başarısızlığa uğradı çünkü bu tedaviyi reddettiler o yüzden yeni yöntemleri ortaya koymaktan kaçınmamamız gerekmektedir.” açıklamalarında bulundu.

Federasyonun, Kıbrıs adası için en doğru çözüm modeli olabileceğini ama bu modelin uygulamadığını anlamak gerektiğini dile getiren Siber, “tek yol federasyon” söyleminin bir slogan haline geldiğini ve sloganlara takılı kalmanın gereksiz olduğunu dile getirdi.

Siber konu ile ilgili şu cümleleri kullandı;

“Benim karşı çıktığım sloganlara takılmak. Sloganların arkasından koşmamamız lazım. “İki devlet isteriz federasyon isteriz” de bir slogandır, “Tek yol federasyon” da bir slogandır. Sloganlara takılı kalmamalıyız. 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu