DünyaGenelSağlık

DSÖ: “sıfırıncı hasta” Viroloji Enstitüsü’nün bir çalışanı olabilir 

DSÖ'nün araştırma misyonu başkanı Prof. Dr. Peter Embarek, pandeminin sıfır noktasının Wuhan Viroloji Enstitüsü'ndeki bir çalışan olabileceğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Korona virüs pandemisinin Çin’deki kökenlerine ilişkin soruşturmasına öncülük eden Prof. Dr. Peter Embarek, “sıfırıncı hastanın” Wuhan Viroloji Enstitüsü’nün bir çalışanı olabileceğini açıkladı. Embarek, “Yarasalarla düzenli olarak çalışan ve sahada numune toplayan bir araştırmacının pandeminin sıfır noktası olması hipotezi oldukça kuvvetli” dedi. 

“SAHADA NUMUNE ALARAK ENFEKTE OLABİLİR” 

Ocak ayında Çin’in Wuhan kentindeki araştırmacı ekibe liderlik eden Embarek,  “Sahada numune alarak enfekte olan bir araştırmacının sıfırıncı hasta olabileceği hipotezi oldukça kuvvetli. Korona virüsün doğrudan bir yarasadan insana sıçradığı yer burası olabilir. Bu durum, rastgele bir köylünün ilk hasta olması fikrinden daha mantıklı” dedi. 

DSÖ İDDİALARI DA REDDETMİŞTİ 

Bununla birlikte geçtiğimiz mart ayında DSÖ, Çinli bilim insanları ile iş birliği içinde, Korona virüsün muhtemelen yarasalarda ortaya çıktığını ve insanlara yayılmadan önce bir ara hayvana yayıldığını söyleyen raporlarını yayınladı. Ayrıca virüsün Çin’deki bir laboratuvardan sızdığına dair iddiaları da reddetti.  

“ÇİN PANDEMİNİN İLK GÜNLERİNİ ÖRTBAS EDİYOR” 

Çin batılı ülkeler tarafından uzun süredir pandeminin ilk günlerini örtbas etmekle suçlanıyor. Geçen hafta, ABD’nin Washington eyaletinde yer alan Fred Hutchinson Kanser Merkezi’nde bilim insanı Jesse Bloom, Çin’in  pandeminin ilk günlerindeki ‘varlığını gizlemek’ için Wuhan’daki erken vakalarla ilgili önemli verilerini sildiğini iddia etti. 

Huanan Deniz Ürünleri Pazarı’nda salgından önce bildirilen vakalar olduğunu aktaran Bloom, “Korona virüsün kökeni ve erken yayılımı hala gizemini koruyor. Silme için makul bir bilimsel yok. Bu nedenle, dizilerin varlıklarını gizlemek için silinmiş olması olası görünüyor. Bunları gizlice silmek yerine örnekleri tam olarak sıralamak açıkça bilimsel olarak daha bilgilendirici olurdu” diye konuştu. 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu