EkonomiKıbrısManşetToplum

Dünya bankalarının yeni korkusu: Emlak krizi!

Ticari emlak sektörüne kullandırılan ve geri dönmeyen kredilere dikkat çekildi

 

Bankalar, son dönemde sorunlu ticari emlak sektörüne verdikleri kredilerdeki kayıpların arttığını bildirdi

 

ABD, Almanya, İsviçre ve Japonya’dan bankalar ticari gayrimenkullerde yaşadıkları sıkıntılara işaret etti

 

BANKACILIĞIN YENİ KORKUSU… Bankacılık krizinden neredeyse bir yıl sonra dünya bankalarını yeni bir korku sardı. New York, Tokyo ve Zürih’e kadar uzanan bankalar, son günlerde sorunlu ticari emlak sektörüne verdikleri kredilerdeki kayıpların arttığını bildirdi. Üç ABD bölgesel kredi kuruluşunun çökmesine ve Credit Suisse’in acil kurtarılmasına yol açan bankacılık krizinden sonra dünya bankalarını yeni bir korku sardı. Dünyanın çeşitli bölgelerindeki bankalar, son günlerde ticari emlak sektöründeki kredilerde kayıpların arttığını bildirdi.

 

YELLEN ENDİŞE BELİRTTİ… New York Community Bancorp hisse senedinin değer kaybetmesi ve kredi notunun düşmesinin ardından, ayakta kalmak için yeterli likiditeye sahip olduklarını belirtti. ABD’nin sorunlu bölgesel kredi kuruluşu büyük bir kısmı ofis binalarına verilen kredilere bağlı olan 252 milyon dolarlık bir zarar bildirdi. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, bazı bankaların ticari gayrimenkule maruz kalmalarıyla ilgili endişeler olduğunu ifade etti. Ancak Yellen, bu sorunun yönetilebilir olduğuna inandığını belirtti.

 

ALMANYA’DA 2 BANKA… Alman kredi kuruluşu Deutsche Pfandbriefbank (PBB), emlak piyasalarındaki zayıflık ve ticari emlak değerlerindeki düşüşü dikkate alarak, kredilerdeki kayıplar için ayırdığı karşılıkları artırdı ve toplamda 215 milyon Euro’ya kadar çıkardı. İki hafta içinde ticari gayrimenkul zararlarının arttığı uyarısında bulunan ikinci Alman bankası olan PBB’nin hisseleri %6 oranında değer kaybetti. Deutsche Bank da ABD’deki ticari gayrimenkul kredilerinde olası temerrütleri karşılamak için önceki çeyrekte 123 milyon Euro ayırmıştı.

 

586 MİLYON FRANK KAYIP… Julius Baer isimli İsviçreli banka da Avusturyalı geliştirici Signa Group’a verdiği krediler nedeniyle büyük bir zarar yaşadı. Julius Baer, tek bir “Avrupa holdingine” verdiği krediler nedeniyle 586 milyon İsviçre Frangı (680 milyon dolar) kaybettiği için 2023 yılında kârının %55 düştüğünü belirtti. Japon Aozora Bank’ta ise ABD ofislerine bağlı kötü kredilerin geçen yıl öngörülen zararının bir kısmının sorumlusu olarak gösterildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu