ManşetSiyasetTürkiye

Dünya, bu seçimi izliyor

Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı ve genel seçim dünya basınında “2023’ün en kritik seçimi” olarak nitelendirildi

Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı ve genel seçim dünya basınında “2023’ün en kritik seçimi” olarak nitelendirildi

ERDOĞAN’IN EN BÜYÜK SINAVI

Türkiye’nin kritik seçimleri, uluslararası planda da büyük bir ilgiyle izleniyor. 14 Mayıs’taki Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerini “2023’ün en önemli ve kritik seçimi” olarak niteleyen dünya basını, seçimlerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 21 yıllık iktidarının “en büyük sınavı” olacağını vurguluyor. Bazı analizlerde Erdoğan’ın seçimi az farkla kazanacağı öngörülürken, bazılarında da CHP Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun az farkla önde gittiğine yer veriliyor.

FINANCIAL TIMES
Financial Times analizinde, Erdoğan’ın 21 yıllık iktidarı boyunca en zorlu sınavıyla karşı karşıya olduğunu yazdı ve “Erdoğan, ulusun gidişatını değiştirmek konusunda kararlı muhalefetle kıyasıya bir yarışta” denildi. Analizde, muhalefetin kazanmasının Erdoğan’ın demokrasiye olan bağlılığını sınayacağı; Erdoğan’ın kazanmasının ise Türkiye’nin daha da otoriter bir yola sokulması korkularını artırdığı iddia edildi.

THE ECONOMIST
Seçimleri kapağına taşıyan The Economist “Türkiye otoriter liderini devirirse, demokratlar her yerde cesaretlenir” başlıklı makalede, “Macaristan’dan Hindistan’a otoriter liderlerin yükselişte olduğu bir çağda Erdoğan’ın barışçıl şekilde gönderilmesi dünya genelinde tüm demokratlara otoriter liderlerin alt edilebildiğini gösterir” denildi.

DER SPIEGEL
Alman Der Spiegel de “Yenilmez” ifadesini “Yenilir” ifadesine dönüştürdüğü kapakta Erdoğan altın varaklı bir tahtta oturuyor. “Taht sallantıda” başlıklı makalede, “Erdoğan’ın seçimle iktidarını kaybetme riski var” denilirken, bir analizde “Erdoğan’ın yeniden seçilmesi durumunda ülkenin diktatörlüğe dönüşebileceği” iddiasına yer veriliyor.

POLITICO
ABD’li Politico, seçimlerin sonuçlarının güvenlik açısından ne gibi sonuçlar doğuracağına odaklanan bir analiz yayınladı. “2023’ün en önemli seçimi: Türkiye” başlıklı makalede, “Ülke yıllardır süren yanlış ekonomi yönetiminin ve yıkıcı depremlerin acısıyla boğuştuğu için, 14 Mayıs Erdoğan’ın 20 yıllık iktidarındaki en zorlu seçimi olacak” ifadeleri kullanıldı.

NEW YORK TIMES
New York Times, “Erdoğan’a kafa tutan muhalefet lideri” başlıklı makalede, “Kılıçdaroğlu, enflasyona ve demokrasiye odaklanıyor. Mali disiplini, onu Beyaz Saray, Kremlin ve Buckingham Sarayı’ndan daha büyük bir saray inşa etmek için yüz milyonlarca dolar harcayan Erdoğan’dan net bir şekilde ayırıyor” denildi. Bloomberg ise “Washington Türkiye seçimlerini izliyor – Moskova da” başlıklı bir podcast yayınlarken, analizinde Kılıçdaroğlu’nun ekonomi politikalarını anlatıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu