DünyaGenelManşet

Dünya devlerinin kavgası büyüyor!

ABD, İngiltere ve Avustralya'nın üçlü güvenlik anlaşması (AUKUS) ortalığı karıştırmış durumda. Dünya diplomasisinin günlerdir kilitlendiği gündemde hedef gösterilmese de odakta olan Çin, oluşumu ‘sorumsuz’ olarak nitelemişti. AUKUS’la ekarte edilen ve on milyarlarca Euro’luk sözleşmeden olan Fransa küplere bindi. AB ise yapılan açıklamalarla Fransa'dan yana tavır aldığını açıkça ortaya koydu.

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, İngiltere-ABD-Avustralya arasındaki AUKUS Paktı’na tepki gösteren Fransa’ya destek verdi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısı için New York’a giden dışişleri bakanları, Pazartesi günü yaptıkları toplantıda Fransa’yla Avustralya arasındaki 40 milyar dolarlık denizaltı anlaşmasının AUKUS Paktı sebebiyle feshedilmesi masaya yatırıldı.

Basına kapalı toplantının ardından konuşan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Çin’in en büyük yükselen güç olduğu Hint-Pasifik bölgesinde istikrar ve barışa ulaşmak için daha fazla işbirliği, daha fazla koordinasyon ve daha az bölünmeye ihtiyaç olduğunu” söyledi.

Avustralya, Fransa’dan satın almak üzere anlaştığı denizaltıları kapsayan anlaşmayı feshederek “nükleer başlıklı en az sekiz denizaltı almak istediğini” ve bunu da AUKUS Paktı’nı imzaladığı İngiltere ve ABD’den sağlayacağını duyurmuştu.

Borrell, AB’nin, bu anlaşmaya ve kendi anlaşmalarının iptaline tepki gösteren Fransa’nın yanında olduğunu söyledi. “Bu duyuru bizim için de elbette sürpriz oldu.” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu