DünyaManşet

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Taalas: Sular binlerce yıl yükselmeye devam edecek

İklim değişikliği nedeni ile buzullar eriyor. Bu da deniz seviyesinin yükselmesine neden oluyor. Birleşmiş Milletler'in raporuna göre dünya genelinde deniz seviyesinin yükselme hızı geçen 10 yılda iki kattan fazla arttı.

İklim değişikliği nedeni ile buzullar eriyor. Bu da deniz seviyesinin yükselmesine neden oluyor. Birleşmiş Milletler’in raporuna göre dünya genelinde deniz seviyesinin yükselme hızı geçen 10 yılda iki kattan fazla arttı.

Doğa dengesini kaybediyor. Dünya çapında yaşanan iklim değişikliği tehdidi giderek artıyor. Şimdi de deniz seviyesi rekor hızda yükseliyor.

-Deniz seviyesi rekor hızda yükseliyor

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Petteri Taalas, küresel deniz seviyelerinin, ilk kez ölçüldüğü 1993-2002 yılları arasındaki döneme kıyasla iki kattan daha fazla bir hızla yükseldiğini ve geçen yıl rekor seviyeye ulaştığını açıkladı.

Rapora göre buzullardaki aşırı erime 2013-2022 yılları arasında deniz seviyesini yılda ortalama 4,62 milimetre yükseltti. 1993 yılından bu yana deniz seviyesindeki yükselme de 10 santimetreyi geçti.

Taalas, su seviyesinin yükselmesi ile ilgili “Buzulların erimesi ve deniz seviyesinin yükselmesine karşı mücadeleyi çoktan kaybettik. Bu kötü haber. Çünkü o kadar yüksek seviyelerde sera gazı salındı ki, sular binlerce yıl yükselmeye devam edecek” ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler’e bağlı kuruluş, deniz seviyesindeki bu yükselme eğiliminin binlerce yıl devam edeceği öngörüsünde bulundu. Taalas, “Hava durumu modellerindeki bu olumsuz eğilimler 2060’lara kadar devam edecek” şeklinde uyarıda bulundu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu