DünyaManşet

Dünyada her ‘10’ çocuktan ‘1’i işçi

ILO ve UNICEF’ten 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’nde acı verici çocuk işçi raporu:

ILO ve UNICEF’ten 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’nde acı verici çocuk işçi raporu:

160 MİLYON ÇOCUK
“12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü” dolayısıyla Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) raporundan derlenen bilgilere göre, dünya genelinde 160 milyon çocuk (63 milyon kız ve 97 milyon erkek) çocuk işçi var. Dünyadaki ülkelerin nüfusları ele alındığında, 160 milyon civarındaki çocuk işçi sayısı 8 ülke dışında tüm ülkelerden daha kalabalık bir nüfusa karşılık geliyor. Bu rakam dünya genelinde 10 çocuktan 1’ine denk gelirken, çocuk işçi sayısı az gelişmiş ülkelerde artış gösteriyor. En az gelişmiş ülkelerde ise 5-17 yaş arasındaki her 4 çocuktan 1’inden fazlası, sağlıklarına ve gelişimlerine zarar veren işlerde çalışıyor.

AFRİKA ÇOCUK İŞÇİ CEHENNEMİ
ILO ve UNICEF’in raporuna göre, 5 çocuktan 1’inin (92 milyon) çocuk işçi olarak çalıştığı Afrika en üst sırada yer alıyor. Asya ve Pasifik en yüksek 2. sırada yer alırken, bu bölgede çocukların %5.6’sı (49 milyon) çocuk işçiliği yapıyor. Bununla birlikte Amerika kıtasında 8,3 milyon, Avrupa ve Orta Asya’da 8,3 milyon ve Arap ülkelerinde 2,4 milyon çocuk işçi bulunuyor. Asya ve Pasifik, Latin Amerika ve Karayipler, çocuk işçiliği konusunda istikrarlı ilerleme kaydederken, Sahra Altı Afrika’da durum kötüleşti. Sahra Altı Afrika %26 ile en büyük çocuk işçi oranına sahip.

KKTC’DE VAR AMA YOK!
KKTC’de de giderek derinleşen ekonomik eşitsizlik, ülkeye yönelik artan yabancı girişi ve işsizliğin artmasıyla orantılı olarak, çocuk işçiliğinin artış gösterdiği ancak, buna karşı mevcut yasalar ve koruma mekanizmalarının yetersiz kaldığı belirtiliyor. Özellikle sanayi bölgelerinde sıklıkla rastlanan çocuk işçi sayısı konusunda Çalışma Dairesi’nin mevcut herhangi bir çalışmasının olmaması ciddi eleştiri konusu. Ülkedeki çocuk işçi sayısını resmi kurumlar dahil, kimse bilmiyor. Sendika çevrelerine göre, “Ülkede çocuk işçi var ama görmezlikten geliniyor. Başka deyişle çocuk işçi var ama yok!”

 

 

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu