DünyaEkonomiGenelManşet

Dünya’da konut fiyatları çılgınlığı!

Türkiye’de her ay rekor kıran konut fiyatları birçok ülkenin de en ciddi sorunları arasına girdi

Türkiye’de her ay rekor kıran konut fiyatları birçok ülkenin de en ciddi sorunları arasına girdi

Giderek bozulan ekonomilerde gayrimenkul yatırımına ilgi artarken, arz (yeni inşaatlar) talebe yetişemiyor

KONUT FİYATLARI DURMUYOR

Türkiye’de her ay yeni bir rekor kıran, KKTC’de 2022’nin ilk çeyreğinde sterlin bazında ciddi bir artış gösteren konut fiyatlarından neredeyse tüm Dünya etkileniyor. Avrupa’da başta İngiltere olmak üzere fiyatların artış grafiği sürekli yükseliyor. Covid-19 salgınında yukarı yönlü harekete geçen fiyatlar, salgının hafiflemesinin ardından, ekonomilerdeki ciddi bozulmanın etkisi altına girdi. Sürekli artan enflasyona karşı gayrimenkul yatırımını güvenli liman olarak gören on binlerce kişi konut alımına yöneldi. Ancak, arzın talebi karşılamaması fiyatları uçurmaya başladı. İngiltere, Almanya ve Hollanda fiyat artışından en fazla etkilenen ülkelerin başında gelirken, Hollanda, yasaklarla bunun önüne geçmeye çalışıyor.

ABD’DE SON VERİLER ARTIŞI GÖSTERDİ

ABD’de S&P CoreLogic Case-Shiller konut fiyat endeksi Nisan ayında %20,6 arttı. Bu, endeksin tutulmaya başlandığı 1987 yılından beri en büyük artış oldu. Büyük 20 kentte konut fiyat endeksi aylık bazda %3,1 artarken, kıllık yükseliş ortalaması %20,3’ten %21,2’ye çıktı. Tüm kentlerde çift haneli fiyat artışları görüldü. BloombergHT’de yer alan habere göre en büyük 10 kentte konut fiyatları Mart’ta yıllık %19,5, Şubat’ta da %18,7 olmuştu. S&P DJI Yöneticisi Craig Lazzara, “Konut fiyatlarında düşüş öngörenler en az bir ay daha beklemek zorunda. 17 kentte fiyat artışları ivmelendi” dedi.

ÇİN’DEKİ KONUT FİYATLARI DA YÜKSELDİ

Çin’de de yeni konut fiyatları mayıs ayında bir önceki aya göre hafif artış gösterdi. China Index Academy tarafından derlenen verilere göre Çin’in önde gelen 100 kentinde yeni konut fiyatları Mayıs ayında bir önceki aya göre %0.03 arttı. Nisan ayında fiyatlar bir önceki aya göre %0,2 yükselmişti. Ankete dâhil edilen 100 kentin 40’ı mayıs ayında fiyatların bir önceki aya göre arttığını rapor etti. Covid-19 nedeniyle karantina tedbirleri uygulanan Şanghay’da ise konut fiyatları Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,01 düştü.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu