DünyaEkonomiKıbrısManşet

Dünyada servet eşitsizliği arttı

Allianz, “Küresel Servet Raporu 2023” açıklandı. Rapora göre zenginler daha da zenginleşti

Allianz, “Küresel Servet Raporu 2023” açıklandı. Rapora göre zenginler daha da zenginleşti.

 

198 TRİLYON EURO %10’NUN
“Servet Eşitsizliği Raporu” olarak da bilinen Allianz, “Küresel Servet Raporu 2023” açıklandı. Rapora göre zenginler daha da zenginleşti. Rapora göre 2022, varlık fiyatlarının düşmesi ve dünya genelinde tasarrufların azalması nedeniyle tasarruf sahipleri için son derece kötü bir yıl oldu. Dünya genelinde toplam finansal varlıkların toplamı 233 trilyon Euro’ya ulaştı. Ancak rapor; bu meblağın %85’inin en zengin %10’luk kesime ya da dünya genelinde yaklaşık 560 milyon kişiye ait olduğunu belirtiyor. Söz konusu azınlık küresel servetin 198 trilyon Euro’sunu sahipken, geriye kalan 35 trilyon Euro’luk serveti yaklaşık 5.6 milyar kişi paylaşıyor.

 6,6 TRİLYON EURO KAYIP
Alman finans şirketinin raporuna göre, “Hane halkları 2008 ekonomik krizinden bu yana en büyük kaybı” yaşadı. Rapora göre 2022, varlık fiyatlarının düşmesi ve dünya genelinde tasarrufların azalması nedeniyle tasarruf sahipleri için son derece kötü bir yıl oldu. Hane halklarının finansal varlıkları bir önceki yıla kıyasla küresel çapta %2.7 oranında düşerek 2008’den bu yana en büyük düşüşü yaşarken toplam 6,6 trilyon Euroluk kayıp yaşandı. Ancak, 2022’deki düşüşün ardından, küresel finansal varlıkların bu yıl büyümeye dönmesi bekleniyor.

ÇOK EŞİTSİZ DAĞILIM
Ulusal servet dağılımının analizi hayal kırıklığı yaratırken yalnızca birkaç ülkede, özellikle de Güney Afrika ve Türkiye gibi çok eşitsiz dağılıma sahip ülkelerde ilerleme kaydedildi. Buna karşılık Brezilya, Meksika, Rusya, Hindistan ve Çin de dahil olmak üzere pek çok gelişmekte olan ülkede servet dağılımı daha da kötüleşti. Öte yandan mülk sahipleri 2022’de de güçlü değer artışlarının keyfini çıkarmaya devam etti. Gayrimenkul fiyatlarında 2022’de artış %8.8 oldu. Ancak, faiz oranlarındaki artış nedeniyle gayrimenkul talebindeki düşüş, 2023’te konut fiyatlarındaki düşüşe yansıyacak.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu