DünyaGenelManşetTürkiye

Dünyanın en mutlu ülkeleri belli oldu: Türkiye kaçıncı sırada?

Birleşmiş Milletler, 2024 yılına ilişkin Dünya Mutluluk Raporu’nu yayımladı. Türkiye bu yıl dünyanın en mutlu 98. ülkesi olarak belirlendi.

Mutlulukta da eşitsizlik var

Birleşmiş Milletler her yıl Dünya Mutluluk Raporu adı verilen kapsamlı bir doküman yayımlıyor. Raporda ülkelere ve farklı yaşam değerlendirmelerine göre sıralamalar yer alıyor.

Dünya Mutluluk Raporu’nun bu yılki sayısında yaşamın farklı evrelerindeki insanların mutluluğuna odaklanıldığı belirtilirken mutluluğun da kendi içinde bir eşitsizliğe sahip olduğuna vurgu yapılıyor. Raporda özellikle 2006-2010 yıllarından bu yana Avrupa dışındaki her bölgede mutluluk eşitsizliğinde büyük bir artış yaşandığı ifade ediliyor.

Dünyanın en mutlu ülkesi Finlandiya

Ülkelere göre mutluluk sıralamasında Finlandiya yine zirvede yer alırken onu Danimarka, İzlanda, İsveç ve İsrail izledi.

Sıralamanın ilk 10 basamağında yer alan ülkeler ve diğer bazı ülkelerin sıralamaları şöyle:

1- Finlandiya
2- Danimarka
3- İzlanda
4- İsveç
5- İsrail
6- Hollanda
7- Norveç
8- Lüksemburg
9- İsviçre
10- Avustralya

28- Suudi Arabistan
33- El Salvador
42- Guatemala
43- Nikaragua
54- Vietnam
60- Çin
66- Libya
73- Bolivya
88- Tacikistan
89- Kongo
90- Mozambik
95- Gabon
98- TÜRKİYE
99- Senegal
100- İran

Refahı en yüksek ve en düşük ülkeler arasında çok büyük bir boşluk var

Birleşmiş Milletler, raporda sıralamanın en üst ve en altında yer alan ülkeler arasında büyük bir fark olduğunun altını çizerken en üstteki Finlandiya ile en alttaki Afganistan arasında tam altı puanlık (0 ile 10 arasında bir ölçekte) bir fark olduğu ifade edildi.

En üstteki ülkeler, en alttakilerden daha sıkı bir şekilde gruplanmış durumda. İlk yirmi ülkenin hepsi birbirine 1 puandan daha yakınken en alttaki yirmi ülke arasında ise 2,5 puanlık bir yayılma söz konusu. Kalan 100 civarındaki ülke ise toplam aralığın kalan 2,5 puanını kapsıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu