EğitimKıbrısManşetSiyasetToplum

‘Dürüst’ çifti mahkemede

Eski bakan ve UBP Milletvekili, KSTÜ Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Kemal Dürüst’ün aleyhinde yürütülen soruşturma, sahte diplomadan ‘Kara Para Aklama’ soruşturmasına döndü

DEVRİM DEMİR

Eski bakan ve UBP Milletvekili, KSTÜ Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Kemal Dürüst’ün aleyhinde yürütülen soruşturma, sahte diplomadan ‘Kara Para Aklama’ soruşturmasına döndü.

RAKAM 1 MİLYON TL’YE YAKIN
Mali Polis, “Sahte Banka Ödemesi Düzenlenmesi Tahrik Etme”, “Suç Gelirini Aklama”, “Şirket Direktörleri Tarafından Yapılan Hırsızlık”, “Müstahdem Tarafından Sirkat”, “Sahte Belge Düzenleme”, “Sahte Belgeyi Tedavüle Sürme”, “Sahtekarlıkla Para Temini ve Benzeri” suçlamalar kapsamında yürütülen soruşturma neticesinde, KSTÜ’nün Mütevelli Heyeti Başkan Vekili, UBP’li eski bakan Kemal Dürüst’ü tutuklayarak mahkemeye çıkardı. Polis, Kemal Dürüst’ün “Sahtekarlık ve dolandırmak” kastı ile ilk tespitlere göre 6 farklı şirkete ait 19 fatura ile üniversiteye mal ve hizmet satmış gibi göstererek toplamda 926 bin 286 TL’yi sahtekarlıkla temin ettiğini açıkladı.

HİÇBİR HİZMET VERMEDEN ONLARCA FATURA YAZDI
Soruşturmayı yürüten polis, 19 adet sahte faturanın 3 adetinin, zanlı Kemal Dürüst’ün kızı ve oğluna ait HAOS Hayvancılık ve Zirai LTD’e ait olduğunu aktardı. Söz konusu şirketin, üniversiteye hiçbir hizmet vermeden düzenlenen 3 adet sahte fatura ile 165 bin TL’yi sahtekarlıkla temin ettiğinin tespit edildiğini kaydeden polis, zanlının cep telefonu, evindeki çok sayıda evrak ve aracında bulunan bir şirkete ait teklif formu ve şirket adına yazılmış 2 adet çek yapığı fotokopisinin emare olarak alındığını aktardı. Polis, söz konusu şirket direktörünün cep telefonunda bulunan internet bankacılığı uygulamasının incelendiğini ve KSTÜ tarafından 23 Ocak 2024 tarihinde şirketin hesabına 77 bin TL gönderildiğini, bu paranın 60 bin TL’sinin ise 24 Ocak 2024 tarihinde zanlı Kemal Dürüst’ün hesabına sevk edildiğinin tespit edildiğini anlattı.

4 YILLIK BÖLÜMÜ 2 YILDA TAMAMLAMIŞ
Aynı soruşturma kapsamında tutuklanan Kemal Dürüst’ün eşi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlık Müdürü zanlı Meray Dürüst ise dün Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde yargıç huzuruna çıkarılarak aleyhinde 3 gün tutukluluk emri alındı. Mahkemede detayları aktaran polis, zanlı Meray Dürüst’ün, “Sahte Belge Düzenlemesini tahrik etme ve Sahte Resmi Belgeyi Tedavüle Sürme” suçlarından methaldar olduğunu kaydetti. Polis, zanlının 25 Eylül 2019 tarihinde söz konusu üniversitenin Psikoloji Bölümü’ne kaydolduğunu, 4 yıllık bölüme sadece 2 yıl giderek derslere ve sınavlara girdiğini ve diploma aldığını söyledi. Zanlının 6 Temmuz 2023 tarihinde barem içi artış almak için diplomasını Çalışma Bakanlığı’na gönderdiğini belirten polis, Personel Dairesi’nin onay vermediğini ve mevcut bareminden dolayı artış almadığını söyledi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu