ManşetSağlıkYaşam

Duygusal yeme bozukluğu

Duygusal yeme bozukluğu kişilerin fiziksel aç olmadığı halde stresli, öfkeli, üzüntülü veya çok mutlu olduğu durumlarda direkt yemek yeme ihtiyacı hissetmesidir

Duygusal yeme bozukluğu kişilerin fiziksel aç olmadığı halde stresli, öfkeli, üzüntülü veya çok mutlu olduğu durumlarda direkt yemek yeme ihtiyacı hissetmesidir. Özet olarak kendini duygu durum bozukluğundan kurtarmak ve iyi hissetmek için başvurduğu bir yöntemdir.

Eğer kilolu olmaktan hoşlanmıyor ve faydalı olmasına rağmen diyet yapmaya devam edemiyorsanız, stresli zamanlarınızda kendinizi yemek yiyerek rahatlatmaya ve iyi hissetmeye çalışıyorsanız, olumlu bir olayın ardından kutlamak veya kendinizi ödüllendirmek için yemek yeme ihtiyacı duyuyorsanız bunun sebebi duygusal yeme bozukluğu olabilir. İnsanların en önemli hislerinden olan mutluluk ve hüzün, yaşamı düzenlemektedir. Beslenme de yine bu duygular çerçevesinde kontrol edilir. Yaşadığınız herhangi bir negatif durum karşısında iştahınız olmasa dahi kendinizi atıştırmalık yemeklerle tatmin ediyorsanız bu da duygusal yeme bozukluğu yaşadığınıza bir işarettir.

Fiziksel ve duygusal açlık birbirinden farklıdır. Öğün saatleri dışında aniden ortaya çıkan acıkmalar ve bu acıkmaların genellikle yoğun tatlı, karbonhidratlı ya da daha fast food gibi erişimi kolay yiyeceklerle doldurulma isteği yüksektir. Kişinin ani açlık krizlerine toleransı düşüktür ve doygunluk hissi oluşmaz. Ardından gelen pişmanlık, kendini suçlama hissi kaçınılmazdır ve kişi pişmanlığın yarattığı duygusal boşluğu kapatmak adına yeni bir yeme döngüsüne girer. Sonuç olarak elimizde sadece tatmin edilememiş duygularımız ve hatta daha kötüye gitmiş bir ruh hali kalır. Bu kısır döngü kişinin kendine karşı özgüvenini düşürür, diyet/beslenme programlarını sürdürmede zorluklara sebep olur, kendini suçlayıcı içsel yargılamalar artar ve hatta beden algısında bozulmalara yol açabilir.

Bu durum bir süre sonra içinden çıkılamaz bir döngü haline gelir. Yiyeceklerle gelen rahatlama hissi, bir süre sonra, olumsuz duyguları ve yemek yemeyi tetikleyen bir uyarana dönüşür. Duygusal yeme bozukluğu tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Tedavi süreci ise şöyle ilerler: Öncelikle hastanın öyküsü dinlenir ve öyküye göre tedavi şekli belirlenir. Hastanın yaşadığı duygusal travmalar tespit edilir. Yaşa ve boya bağlı kilo takibi yapılır. Çok yüksek kilo gözlemlendiyse öncelikle sağlıklı beslenme önerileri verilir. Hastalığın derecesine göre psikolog ve diyetisyen eşliğinde bir süreç başlar. Sıkı takip ve gerekli motivasyon sonucunda duygusal yeme bozukluğu tedavi edilir.

Öncelikle kendinizle barışmalısınız. Şayet her duyguyu yaşadıktan sonra yemek yemek istiyorsanız bu durumu kabullenip tedavi sürecine başlamalısınız. Kısa notlar alabilirsiniz. Gün içinde sürekli yemek yediğiniz anlarda neyi, ne zaman ve hangi durumdan sonra yediğiniz not alabilirsiniz. Gün sonunda ne kadar çok yemek yediğinizi ve ne kadar çok şey yaşadığınızı kağıt üzerinde görebileceksiniz. Harekete geçmek için geç kalmayın. Bir an önce uzman desteği alın ve yaşadığınız süreci dile getirin.

Gerçek açlık ve tokluk saatlerinizi gözlemleyin. Ana öğünlerinizi ve ara öğünlerinizi en sağlıklı şekilde geçirmek için her hareketinizi takip edin. Yaşadığınız durumlarla baş edebilmeye çalışın. Ani kararlar vermemek, daha fazla üzülmemek, gereksiz öğünler yapmamak için kendinize inanın ve profesyonel destek sayesinde bu hastalığı aşın.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu