KıbrısManşet

Eczacılar Birliği Başkanı’ndan takipsizlik isyanı

Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz, ilaç takip sisteminin KKTC’de bulunmaması ve Sağlık Üst Kurulu’nda, Eczacılar Birliği’nin bulunmamasını GIYNIK Gazetesi’ne değerlendirdi.

İlaç takip sistemi konusu hakkında bilgi veren Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz, ilaç takip sistemi Eczacılık Birliği’nde hala kurulamadığını belirtti ve  ilacın üzerinde bulunan karekodun ilacın nerede ve ne zaman üretildiği ile alakalı olduğunu ifade etti ve “Karekod ilacın kimlik kartıdır”dedi

TAKİP SİSTEMİ YOK İNSANLAR ÖLÜYOR

Yeşil reçeteli ilaçların ilaç takip sisteminde olması gerektiğinin önemine değinen Dr. Öksüz, yeşil reçeteli ilaçların takip edilmemesinden kaynaklı olarak bir çok insanın hayatını kaybettiğini aktardı ve sözlerine devam etti. “Önce yeşil reçetede bu sistemi başlatmak istedik. Benim eczacım bu konu hakkında zorlanıyor. Ülkeye kaçak giren ilaçlar ya da uyuşturucu bazlı ilaçlar yüzünden ölümler yaşanıyor. Bu yüzden yeşil reçeteli ilaçlarda takip sistemi hayati önem taşıyor. Öncelikle takip sistemi yeşil reçeteler için geçerli olmak zorunda” ifadelerine yer vererek ilaçların takip sistemindeki sistemsizliği için sitem etti.

“BİZ PANDEMİ DÖNEMİNDE EZCANELERİN KAPATILDIĞI İLK ÜLKE OLDUK”

Mevcut durumdan ülkeyi daha iyi konumlara götürebilecek çok fazla meslektaşı olduğunun altını çizen Öksüz, “Sağlık sistemine siyaset karıştırılmadan bu işin ehli insanları bir araya toplanmalı” dedi.

Sağlık Üst Kurulu’nda bir eczacının olmadığından dert yanan Öksüz, “Bu konu hakkında ciddi ısrarlarımız oldu. Pandemi döneminde eczanelerin kapatıldığı ilk ülke olduk biz. Bizim işimiz böyle bir dönemde insan sağlığı için savaşmak ama alınan kararlar ile insan sağlığının önüne geçiliyor” ifadelerine yer vererek alınan kararların eczacıları gereğinden fazla etkilediğini vurguladı.

“ANTİJEN TESTLERİ İÇİN ECZANELER İLE BAĞLANTI KURULMALI”

Hızlı antijen testleri hakkında konuşan Öksüz, “Kimin hasta olup olmadığını test etmek için eczanelerin önünde testler yapın. Çünkü bir başı ağrıyan hasta bile hastaneye gitmek yerine eczanelere geliyor. Antijen testleri için Fransa’da yasa çıkarıldı, devletle entegre olarak eğitim programları oluyor.  İngiltere’de aynı şekilde ve birçok ülke bunu yasal boyuta çevirerek aşı ve testleri yapabiliyor. Vatandaşın ilk uğradı yer eczaneler bunun için de eczanelerle devletin bağlantı kurması gerekiyor. Eczacıya gerekli önem verilmeli” şeklinde konuştu.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu