KıbrısManşet

Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanan ders kitapları içeriklerine tepkiler geldi!

Halkın Partisi Genel Sekreteri Turgut Alas paylaşımında devletin laik yapısını zedeleyen unsurların bulunduğunun altını çizerek, bu müfredatın kim tarafından uygun görüldüğünü sorguladı

KKTC Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanan ders kitapları içerikleri tepkilere neden oluyor.

Konu ile ilgili Halkın Partisi Genel Sekreteri Turgut Alas, sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak, ilkokul düzeyindeki ders kitaplarının içeriklerini paylaştı.

Halkın Partisi Genel Sekreteri Turgut Alas paylaşımında devletin laik yapısını zedeleyen unsurların bulunduğunun altını çizerek, bu müfredatın kim tarafından uygun görüldüğünü sorguladı.

Halkın Partisi Genel Sekreteri Turgut Alas’ın paylaşımı şu şekilde:

“KKTC Milli Eğitim Bakanlığı Web Sitesinde bulunan, İlkokul 2. Sınıf / Türkçe 2 (1. Kitap) kitabında, bir serçeyi anlatan “Okuldaki Çıtırcık” hikâyesinin incelendiği “Etkinlik 4” bölümünde “sınıf öğretmeni tesettürlü bir kadın” olarak tasvir edilmiştir.

İlkokul 4. Sınıf Sosyal Bilgiler kitabında yeni bir değişikliğe gidilmiş, farklı ülkelerdeki aile ilişkilerine 2 ülke (Hindistan ve Filistin) örnek verilmiş olup, bunlar tarif edilirken, doğum oranı yüksekliğinden, erkek egemen aile yapılarından, aileye gelin giden kadınların çocuk yapmadan hak sahibi olamaycağından, özellikle erkek çocuğu olduğunda ailede önemli konum elde edeceğinden, evliliklerin genellikle görücü usulü ile yapıldığından bahsedilmektedir. 4. sınıf bir ilkokul öğrencisinin müfredatında bu ve benzeri cümlelerin bulunması ciddi kaygılara sebep olmaktadır !!!

Bilinmelidir ki laiklik ilkelerine bağlı, çağdaş eğitim kriterlerinin takipçisi ve savunucusu olmaya devam edeceğiz. Unutulmamalıdır ki KKTC anayasasının Laiklik ve Atatürk İlkelerine bağlılığı çok açık şekilde belirtilmiştir. Böyle bir müfredat kimler tarafından, nasıl uygun görülmüştür ?

Hükümet yetkilileri, Eğitim Bakanı ve özellikle MUHALEFET partileri bu konuda ne düşünüyor ?”

ERHÜRMAN DÜZENLEMELERİ SERT ELEŞTİRDİ

“Gailesiz, saygısız ve iradesizsiniz”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, ders kitaplarında, kitap yazarlarından onay alınmadan yapılan düzenlemeleri sert bir dille eleştirdi.

Erhürman’ın açıklaması şu şekilde:
“Geçmişte sevgili Ahmet Güneyli ile ders kitabı hazırlama süreçlerinde birlikte çalışma fırsatım oldu.
Yetkinliğinin ve hassasiyetinin birebir tanığıyım. Bu ülkeyi, bu halkı tanıyan, bilen, yıllardır bu alanda çalışan insanlarımızı, uzmanlarımızı hem de emeklerine rağmen yok sayan zihniyetin son marifeti!
Bu ülkenin çocukları, geleceği umurunuzda bile değil. Gailesiz, saygısız ve iradesizsiniz…”

“Ders kitaplarını okullara göndermeyin”

Akademik danışman ve ders kitabı yazarı Ahmet Güneyli, Türkçe ders kitaplarında yapılan güncelleme ve değişikliklerin bilgisi ve onayı dışında gerçekleştiğini açıkladı. Güneyli, “Ders kitaplarını okullara göndermeyin, gönderilirse de kullanmayın. Ben yaptım olur zihniyetine verilebilecek en iyi cevap budur!” dedi.

Kitaplar basıma gitmeden değerlendirme talebinin karşılık bulmadığının altını çizen Güneyli, kitapların içeriklerinin keyfi bir şekilde değiştirildiğini kaydetti. “Değişikliklerin hiçbirinden haberimiz olmamıştır” diyen Güneyli, isimlerinin kitaplarda yazılı kaldığını bunun ise etik olmadığını vurguladı.

Güneyli açıklamasının tamamı şu şekilde:

“Ders kitaplarındaki (özellikle Türkçe için konuşuyorum) güncelleme ve değişiklikler akademik danışman ve ders kitabı yazarı olarak bilgim ve onayım dışında gerçekleşmiştir.
Değişiklikle ilgili süreçten haberim olmuş, kitaplar basıma gitmeden değerlendirme talebim karşılık bulmamıştır. Kitaplarda keyfi bir şekilde içerik değiştirilmiş, birtakım ekleme ve eksiltmeler yapılmıştır. Bu değişikliklerin hiçbirinden haberimiz olmamıştır. Ve isimlerimiz kitaplarda yazılı kalmıştır. Bu etik değildir! Güncellenen kitaplarda medyaya yansıyan değişiklikler yalnızca birkaç görseldeki dini sembolden ibaret değildir; terim karmaşası ve öğretimde aşamalılık açısından ciddi pedagojik sorunlar vardır. Ders kitabının temel öğretim aracı olduğu bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde, akademisyenlerin süreçten koparılması da tartışılması gereken önemli bir sorundur!
Bu konuda eylem-grev yapılmasına gereksinim yoktur. Ders kitaplarını okullara göndermeyin, gönderilirse de kullanmayın. Ben yaptım olur zihniyetine verilebilecek en iyi cevap budur!”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu