EğitimGenelKıbrısManşet

Eğitim, ekonomiye göre planlanmıyor

Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı Köseoğlu, ülkenin en büyük sıkıntılarından birine dikkati çekti

Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı Köseoğlu, ülkenin en büyük sıkıntılarından birine dikkati çekti

Bir yılda yapılan 195 yazılı sınava 10 bin 039 kişi katıldı. 348 kişi terfi ederken, 539 kişi kamuya atandı

1-2 KİŞİLİK MÜNHALE 100 BAŞVURU

Kamu Hizmeti Komisyonu (KHK) Başkanı Ömer Aydın Köseoğlu, Komisyon üyelerinin de katılımıyla düzenlediği basın toplantısında ülkedeki eğitim sistemi ve planlamasının, ekonomik ihtiyaçlara göre yapılmadığına dikkati çekti. Beden eğitimi, müzik öğretmenliği gibi bir veya iki kişilik münhale 100 civarında başvuru yapılırken, tesisat, metal, giyim öğretmenliği gibi alanlara yeterli başvuru yapılmadığını söyleyen Köseoğlu, teknik hizmetleri sınıfı ve çok iyi derecede İngilizce aranan münhal yerleri için de yeterli sayıda başvuru gelmediğini söyledi.

ÜNİVERSİTE MEZUNLARI VE YAŞANAN SIKINTILAR

Ömer Köseoğlu, lise mezuniyeti gerektiren kadrolara başvuru yapanların birçoğunun üniversite ve üzeri mezuniyeti olduğuna dikkati çekti. Üniversite mezunu adayların gerçek hedeflerine direk ulaşamamaları nedeniyle lise mezuniyeti gerektiren hizmet sınıflarına başvurup, bunu basamak olarak kullandıklarını ve ilerleyen zamanda üniversite mezuniyeti gerektiren hizmet sınıflarına geçiş yaptıklarını belirten Köseoğlu, bunun yarattığı sıkıntılara dikkat çekti. Köseoğlu, bu durumun dairelerden sürekli personel ayrılmasına ve personel eksikliğiyle birlikte yetişmiş eleman sıkıntısı yaşanmasına neden olduğunu söyledi.

10 BİN 039 KİŞİDEN 539’U ATANDI

Görevde bulunduğu bir yıl içinde 195 yazılı sınav yapıldığını, sınavlara 10 bin 039 kişinin katıldığını, 348 kişinin terfi etmeye hak kazandığını ve 539 kişinin kamuya atandığını söyleyen Köseoğlu, 539 kişinin 363’ünün öğretmen, 176’sının kamu görevlisi olarak atandığını belirtti. Köseoğlu, kamu görevlilerinin 88’inin lise, 88’inin üniversite mezuniyeti gerektiren hizmet sınıflarına atandığını dile getirdi. Ömer Köseoğlu ayrıca, teşkilat yasalarının çok eski kaldığını söyledi. Gelişen ve değişen koşullarda üniversitelerde yeni bölümlerin açıldığını belirten Köseoğlu, buralardan mezun olanların aranan niteliklere uygun olmamaları nedeniyle başvurularda sıkıntı yaşadıklarını ifade etti.

DAHA ADİL DAHA TARAFSIZ

KHK Başkanı Ömer Aydın Köseoğlu ayrıca, en önemli hedefleri arasında kurumsal bir yapı oluşturmanın yer aldığını belirtti. Köseoğlu, “Kamuya yapılan atama ve terfilerin adil rekabete dayalı ve liyakat temelinde yapılmasının garantisi KHK’nın kurumsal bir yapıya sahip olmasıdır” dedi. İnsanın en az seviyede dâhil olduğu çoktan seçmeli optik okuyucu ile okunan sınav sistemine geçildiğini söyleyen Köseoğlu, yeni sistemle birlikte KHK’nın adil ve tarafsız yapısının güçlendirilip, geliştirildiğini belirtti. Toplantıda ayrıca, KHK’nın yeni logosu da tanıtıldı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu